Tállai: van, amikor halni kell a hazáért

 

Míg máskor élni és tenni kell érte - jelentette ki a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője pénteken a Borsod megyei Harsányban.

Tállai András az aradi vértanúk emléknapja alkalmából a Hunyadi Mátyás Általános Iskolában rendezett ünnepségen Esterházy János szavait idézve hangsúlyozta: “csak az a nemzet érdemes jobb sorsra és örök életre, amely meg tudja becsülni nagyjait, és amelynek mindig szem előtt lebeg azok példát adó munkássága”. Arad gyertyái napjainkig világítanak – fogalmazott, hozzátéve: a szabadságharc hősei megmerítkeztek a halálban, hogy a nemzet emlékezetében örök életűek legyenek.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

“Október hatodikán az elmúlásra gondolunk, pedig a tizenhármak példája ennél sokkal többről szól”. Emlékükben a gyász, a halál, az önfeláldozás mellett a megújulás, a feltámadás, az élet is jelen van. Önfeláldozásuk 1849 után erősítette és egyben tartotta a nemzetet. Áldozatuk éppen ezért nem volt hiábavaló és “arra tanít bennünket, hogy ha összefogunk és cselekvő magyarokká válunk, együtt csodákra leszünk képesek” – fogalmazott.

A szoros összetartozás tudata

A politikus reményét fejezte ki, hogy “a múltat tisztelve, Istent félve, a jövőt szem előtt tartva és megújulási képességét megőrizve” a magyarság továbbra is a szoros összetartozás tudatával élhet “a Kárpátok hegykoszorújának ölelésében”. Ennek érdekében “nőjünk fel a feladathoz és a szabadságharc ügyének méltó folytatóiként álljunk ki magunkért, magyarságunkért és merjünk tenni hazánkért” – szólított fel Tállai András, aki a községet és lakóit méltatva kijelentette: Harsány olyan település, amely ismeri és tiszteli történelmét.

Schmittné Makray Katalin, az Énekelj velünk 1848-2018 mozgalom nagykövete (MTI Fotó: Mohai Balázs)

Schmittné Makray Katalin, az Énekelj velünk 1848-2018 mozgalom nagykövete (MTI Fotó: Mohai Balázs)

Megjegyezte: az itt élők méltón, ám különleges módon emlékeztek e napon, mert az éneklést, a dalt helyezték ünnepük középpontjába; a dalt, amely a történelmi idők óta része a magyarok életének és mindennapjainak. Az esemény résztvevői ezután közösen hallgatták meg a Kiss Kata Zenekar Magyar vagyok című dalát a zenekar, valamint Bogács, Bükkábrány, Harsány, Kisgyőr, Monok, Sátoraljaújhely, a felvidéki Csata, az erdélyi Parajd és Székelyhíd közös kórusának tolmácsolásában.

A küldetés célja a közösségteremtés

A produkció után Schmittné Makray Katalin, az ezen az eseményen útjára indított Énekelj velünk 1848-2018 mozgalom nagykövete elmondta: a kezdeményezés küldetése összeköttetést, közösséget teremteni korosztályok, valamint a határainkon belül és azokon túl élő magyarok között.

Erre Bartók Béla és Kodály Zoltán hazájában mi lehetne alkalmasabb, mint az ének – fogalmazott. Közölte: terveik szerint a Magyar Asszonyok Érdekszövetsége közreműködésével a következő néhány hónapban a lehető legtöbb anyaországi és a külhoni közösséggel, intézménnyel megismertetik a Kiss Kata Zenekar Magyar vagyok című dalát, hogy 2018 márciusában, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulóján magyarok tömegei énekeljék el világszerte.