Sok halottja van Közép-Amerikában a Nate trópusi viharnak

 

A délkelet-mexikói Yucatán-félsziget felé tart a Nate névre keresztelt trópusi vihar, amely Közép-Amerikán végigsöpörve legalább 22 ember életét követelte - jelentette az amerikai Országos Hurrikánközpont (NHC) pénteken.

Az NHC-nek a Nate-ről szóló legutóbbi közleménye szerint a vihar óránként 85 kilométeres sebességű széllökésekkel és óránként 22 kilométeres sebességgel halad észak-északkeleti irányba. Jelenleg mintegy 370 kilométerre található a Yucatán-félsziget közelében található Cozumel kikötőtől, amelyet előreláthatólag péntek késő délután ér el. A hurrikánközpont előrejelzése szerint a trópusi vihar akár egy méterrel is megemelheti a tengerszintet a félsziget közelében, “nagy és pusztító hullámokra kell számítani” esetében.

Menedékhelyen egy nő gyermekével a nicaraguai Rivasban 2017. október 5-én, miután a Nate trópusi vihar végigsöpört a térségen - legalább huszonkét ember életét vesztette (MTI/EPA/Jorge Torres)

Menedékhelyen egy nő gyermekével a nicaraguai Rivasban 2017. október 5-én, miután a Nate trópusi vihar végigsöpört a térségen – legalább huszonkét ember életét vesztette (Fotó: MTI/EPA/Jorge Torres)

Az amerikai kontinens középső részén található számos országon végigsöprő viharral járó heves esőzések, és a nyomukban kialakult áradásokban és földcsuszamlásokban eddig legalább 22 ember vesztette életét. A halálos áldozatok mellett sok embernek nyoma veszett, Luis Guillermo Solís, Costa Rica elnöke például közölte, hogy eddig 30 eltűnt személyről érkezett bejelentés a vihar után.

Habár a vihar közepe már elhagyta Közép-Amerikát, a meteorológusok előrejelzése szerint a Nate által kialakult heves esőzések következtében a csapadék mennyisége az elkövetkezendő napokban megközelíti a 380 millimétert Honduras déli és Nicaragua nyugati részén, míg El Salvadorban 203 milliméteres csapadék várható.

A trópusi vihar az elkövetkezendő napokban előreláthatólag erősödni fog és vasárnap már hurrikánként érheti el az Egyesült Államokat, a prognózis szerint Alabama, Mississippi vagy Louisiana állam környékén fog partot érni. John Bel Edwards, Louisiana állam kormányzója csütörtökön szükségállapotot hirdetett ki a vihar miatt.