Nagy sikert arattak a rendhagyó történelem órák

 

Rendhagyó történelemórát tartottak egész nap a Fiumei úti sírkertben. Az ország számos iskolájából több száz diák érkezett a nemzeti sírkertbe, hogy élő történelemórán ismerjék meg a legfontosabb síremlékeket.

A diákok végigjárták Deák Ferenc és Kossuth Lajos mauzóleumát és megnézték Magyarország első felelős miniszterelnökének Batthyány Lajos családjának síremlékét is.

Egymást váltották a diák csoportok a nemzeti gyásznapon a Fiumei úti sírkertben. A központi megemlékezésnek az egyik kiemelt programja volt a rendhagyó történelem óra.

A diákok elmondása szerint nagyon furcsa így megtudni, hogy mit éltek át ők, azonban sokkal érdekesebb is. Könnyebb beleképzelni magukat a helyzetbe, és így könnyebben tanulhatóvá válik a történelmük.

Személyesebb élményt kaphattak a diákok a rendkívüli történelem órán

A tanárok közül többen azért hozták el iskolás csoportjaikat, mert véleményük szerint az élő történelemórával sokkal közelebb hozzák a diákokhoz ezt az időszakot.

Sianos Krisztia, történelem szakos pedagógus az M1 Híradójában elmondta: bármilyen történelmi korszakkal kapcsolatban elmondhatjuk, ha van egy kis személyessé tétel, van egy kis helyi légkör, ahol beleszagolhatnak a történelembe a diákok, akkor az érdeklődésüket is jobban felkelti és jobban meg is érinti őket.

Amíg az iskolások az élő történelemórákon vettek részt, addig a felnőttek vezetett sétán járhatták körbe a legemlékezetesebb síremlékeket. Többen vidékről érkeztek megemlékezni.

Budapest, 2017. október 6. Koszorúk az aradi vértanúk kivégzésének 168. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a Fiumei úti sírkertben a Batthyány-mauzóleumnál, a nemzeti gyásznapon 2017. október 6-án. MTI Fotó: Soós Lajos

Több száz diák vett részt a történelemórákon 

A Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója azt mondta: az elmúlt két évben számos mauzóleum megújult a sírkertben, a diákok most ezeket is láthatták. Fontosnak tartják, hogy azok a diákok, akik ellátogattak a sírkertbe és a helyszínen tapasztalják meg a történelmet, sokkal maradandóbb élményt és emléket szerezhetnek.

A nemzeti gyásznapon több száz diák vett részt az élő történelemórákon a fiumei úti sírkertben.