Marseille-i késelés: elengedtek öt korábbi gyanúsítottat

 

A gyanúsítottakat a dél-franciaországi Marseille főpályaudvarán október 1-jén elkövetett kettős gyilkosság kapcsán vették őrizetbe: négy, 32 és 56 év közötti férfi, valamint egy 35 éves nő távozhatott szabadon, a hatóságok nem találtak terhelő bizonyítékot arra, hogy segítették volna a 29 éves tunéziai származású tettest, Ahmed Hanadzsit.

A gyanúsítottakat mindazonáltal rendőrségi felügyelet alá helyezték, hogy kivizsgálják, módjukban állt-e logisztikai támogatást nyújtani a gyilkosnak. A tunéziai férfit a késelés előtt két nappal Lyonban bolti lopáson kapták, és őrizetbe vették, majd másnap szabadon engedték. Kihallgatásán egy 2014-ben Ahmed H. névre kiállított tunéziai útlevéllel igazolta magát, azt állította, hogy 1987. november 9-én a tunéziai Binzertben született, elvált, munkanélküli, hajléktalan, rendszeres kábítószer-fogyasztó és szobafestésből tartja fenn magát. Az útlevél tulajdonosát soha nem ítélték el, nem szerepelt semmilyen rendőrségi nyilvántartásban.

Az áldozatok emlékére elhyelezett virágok a dél-franciaországi Marseille főpályaudvaránál 2017. október 2-án - az előző napon egy férfi a pályaudvaron késsel halálosan megsebesített két fiatal nőt, a helyszínen járőröző katonák lelőtték (Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier)

Az áldozatok emlékére elhyelezett virágok a dél-franciaországi Marseille főpályaudvaránál 2017. október 2-án – az előző napon egy férfi a pályaudvaron késsel halálosan megsebesített két fiatal nőt, a helyszínen járőröző katonák lelőtték (Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier)

Később kiderült, hogy a francia rendőrség 2005 óta hét alkalommal vett tőle ujjlenyomatot kisebb bűncselekmények miatt különböző dél-franciaországi városokban, és minden alkalommal más személyazonossága volt Hanadzsinak. A francia titkosszolgálat adatbázisában azonban nem szerepelt iszlamista radikálisként. Olasz sajtóértesülések szerint a férfi a terrorizmus gyanújával Európából többször kiutasított fivére révén radikalizálódhatott.

Hanadzsi “Allahu Akbart” kiálltva két 20 éves fiatal nőt gyilkolt meg késsel. A támadót a helyszínen agyonlőtték a főpályaudvarán járőröző katonák.