Átírhatja a forgatókönyveket az osztrák lejáratási botrány

 

Komolyan megrendítheti az osztrák baloldal választási esélyeit egy a napokban kirobbant lejáratási botrány, az osztrák sajtó szerint ugyanis a szociáldemokraták izraeli kampánytanácsadója áll több Facebook-oldal mögött, amelyek az Osztrák Néppárt elnökét, a jelenlegi külügyminisztert támadták.

A botrányba belebukott a szociáldemokraták kampányfőnöke: a pártot vezető Christian Kern kancellár többször is védekezni kényszerült az eset kapcsán; Ausztriában a jövő hét végén tartanak előrehozott parlamenti választásokat. „A most zajló vita nagy port kavart. Nyilvánvalóan nagy hibát követtünk el néhány ember kiválasztásával. Vállalom a felelősséget ezért. Elmondhatom, hogy az országban nincs, aki dühösebb lenne nálam az ügy miatt” – mondta Christian Kern, osztrák kancellár.

Christian Kern, osztrák kancellár (Fotó: EPA/CHRISTIAN BRUNA)

Néhány nappal ezelőtt ugyanis botrány robbant ki: az osztrák sajtó kiderítette, hogy több lejárató Facebook-oldal is kapcsolatba hozható a szociáldemokratákkal. Az oldalak némelyike bábként mutatta be Sebastian Kurzot, az Osztrák Néppárt fiatal elnökét, máshol azt állítják, Soros György sugalmazza döntéseit – mint kiderült, az oldalakat az izraeli Tal Silberstein készítette, aki a baloldali párt tanácsadója volt, amíg egy izraeli körözés miatt le nem tartóztatták.

A tényfeltáró cikkek megjelenése után az SPÖ sietve menesztette a botrányért felelőssé tett kampányfőnökét. „Nem ragaszkodom a székemhez. Felelős vagyok, ezért lemondok a kampányfőnöki és szövetségi titkári posztomról – jelentette ki a sajtónak Georg Niedermühlbichler kampányfőnök, de azt állította, az oldalakról nem volt tudomása.

Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt elnökének kampányplakátja (Fotó: EPA/CHRISTIAN BRUNA)

Ausztriában a jövő hét végén tartanak előrehozott választásokat: a szociáldemokraták legfőbb erőssége a kancellár, Christian Kern, aki minden felmérés szerint jóval népszerűbb pártjánál. Az elemző szerint azonban a mostani történések jelentősen lerontják a politikus vonzerejét, ami ledolgozhatatlanná teszi a baloldal hátrányát.

„Azt persze nem tudhatjuk, hogy a kancellár tudott-e az ügyről. Ha nem, az rossz fényt vet rá, mivel nem tudja, mi történik a saját kampányban. Ez nem csak pártvezetői teljesítményét ássa alá, hanem a kormányfői képességeit is megkérdőjelezi. Ha meg mégis tudott róla, az önmagában is botrány” – mondta Thomas Hofer politikai elemző.

Annyi biztos, hogy a 31 éves jelenlegi külügyminiszter, Sebastian Kurz a legutóbbi felmérések szerint biztosan vezeti a népszerűségi listákat. Főleg azóta, hogy egyre többször hangoztatja: az illegális bevándorlást meg kell fékezni és a határokat meg kell védeni. Pártja, az Osztrák Néppárt hét százalékpontos előnye pedig már megkérdőjelezhetetlen. Mögötte fej-fej mellett haladnak a szociáldemokraták és a radikális Szabadságpárt.

Utóbbiak lehetnek a félresikerült lejárató kampány igazi nyertesei. Elemzők szerint élnek is a lehetőséggel: a botrány kezdete óta visszafogott üzenetekkel kampányolnak, nyilvánvalóan a baloldaltól elpártoló szavazókat megcélozva.