Heves vihar pusztít Németországban – Hét ember meghalt

 

Legalább heten meghaltak csütörtökön Németországban a Xavier nevű viharban, amely az ország északi térségére csapott le.

Az anyagi  károkat és közlekedési fennakadásokat okozó vihar Hamburgban, Mecklenburg-elő-Pomerániában és Berlinben egy-egy, Brandenburg tartományban négy ember életét követelte. Valamennyien kidőlt fák vagy leszakadó ágak okozta sérülésekbe haltak bele. Sokan megsérültek, többen életveszélyesen.

Az országos meteorológiai szolgálat (DWD) figyelmeztetést adott ki. Eszerint a vihar miatt, amely óránkénti 110-120 kilométeres sebességű széllökésekkel érkezett, az egész országban veszélyes a fák, nagyobb épületek és villamos felsővezetékek közelében tartózkodni.

Villám cikázik az égbolton -  képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Jesus Diges)

Villám cikázik az égbolton - képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Jesus Diges)

A legnagyobb fennakadás Berlinben keletkezett, ahol leállították a közlekedést a városi gyorsvasút (S-Bahn) teljes hálózatán és valamennyi villamosvonalon. A két nemzetközi repülőtéren akadozik a közlekedés, Schönefelden és Tegelen is a járatok késésével kell számolni.

A tűzoltóság rendkívüli állapotot hirdetett, miután délután alig egy óra alatt csaknem 300 riasztást kaptak. Hamburgban, ahol már délelőtt megérkezett a vihar, a tűzoltókat 600 helyszínre hívták kidőlt fák, leszakadt felsővezetékek, megrongálódott tetőszerkezetek miatt. Máshol a heves esőzés okoz gondot, Kielben például négyzetméterenként 50 liter csapadékot hullott.

A vonatközlekedést az ország északi részén mindenütt leállították, így nem járnak a vonatok Hamburgban, Brémában, Schleswig-Holsteinben, Meckelnburg-Elő-Pomerániában, Alsó-Szászországban és Brandenburgban sem. A DWD előrejelzése szerint a nyugatról kelet felé tartó front péntekre vonul el Németország fölül.