Figyelő: Soros által támogatott egyetemmel kötött együttműködést a CEU

 

Érdekes közleménnyel tudatta a CEU, hogy egyetértési megállapodást kötöttek egy New York állambeli felsőoktatási intézménnyel, a Bard College-dzsal – írja a Figyelo.hu.

Több intézménnyel sikerült már megállapodni a magyar és a székhely szerinti állam kormányának a hazai működés folytatásáról, ugyanakkor a Figyelő arról számol be, hogy a CEU egy alig ismert, kis magánegyetemmel lépne szövetségre, amely idén a 303. helyezést érte el az Egyesült Államok-beli egyetemek rangsorában.

Pedig New York állam bővelkedik a rangos egyetemekben, itt található a világligában a 14. Columbia University vagy a 27. New York University.

Akkor miért éppen a Bard College?

Mint írják, a válasz Soros György lehet. A Bard College ugyanis 60 millió dollárt kapott 2011-ben Soros György Nyitott Társadalom Alapítványától (OSI), hogy az iskola fokozni tudja globális befolyását New Orleansban, Nicaraguában és Oroszországban.

De nem csak pénzügyi kapcsolat fedezhető fel a tőzsdespekuláns és a magánegyetem között. A 15 milliárd forintnak megfelelő „adomány” mellett Soros meglehetősen bizalmas kapcsolatot ápolt az egyetem direktorával, Leon Botsteinnel is. Soros még 2011 előtt 5 millió dollárral támogatta az egyemet, hogy első felesége, Susan tanszéket alapíthasson az intézményben. A sikeres együttműködést jelzi, hogy Botsteint később Soros kérésére beválasztották az American University of Central Asia egyetem elnökségébe is – összegzik.

A Soros György által alapított CEU tehát kvázi „házon belül” játssza le a módosított felsőoktatási törvény előírásait. A teljes cikket itt olvashatja el.