Egyik legfélénkebb madarunk, száma mégis egyre fogy

 

A Kiskunságban jó adag szerencsével túzokkal is találkozhatunk, persze csak ha elég óvatosak és kitartóak vagyunk, hiszen a túzok – bár a kakas akár egy méter magasra is nőhet – egyike a legfélénkebb madaraknak. Ha néhány száz méternél közelebb merészkedik hozzá az ember, menekülőre fogja a dolgot.

Gond viszont, hogy a túzok úgynevezett kultúrakövető faj, a vetésekben, a lucerna-, repce-, és lóheretáblákban érzi magát a legjobban, vagyis ott, ahol szinte ki sem tudja kerülni az embert. Ez a fő oka, hogy a háború előtti 12 ezres példányszám a kilencvenes évek végére 1500-ra csökkent – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Lóránt Miklós, a Kiskunsági Nemzetipark-igazgatóság természetvédelmi területfelügyelője és a túzokvédelmi program szakmai koordinátora a műsorban kifejtette, a túzokok kora ősszel végzik tollazatuk cseréjét. Kisebb-nagyobb csapatokba gyűlnek össze, és a megfelelő élőhelyen, ahol zavartalanul tudnak táplálkozni, kezdik meg a tollcserét.

Hozzátette, a tollnövekedés mindig nagy energiát igénylő feladat, ráadásul ilyenkor, ha repülnek, jóval kisebb a szárnyfelület, mivel vannak hiányzó tollaik, a mozgás, repülés is sokkal több energiába kerül.

Ebben az időszakban a madarak némileg jobban tűrik az ember közelségét, de még ez is néhány száz méteres távolság. Idén az előkerült fészkek száma alapján átlagos a fészkelési siker, de szavai szerint igazából csak most, ősszel és tél elején tudják mindezt megállapítani, ha a csapatokba verődött túzokok között fel tudják mérni az idei fiatalok arányát.

Túzoktyúk. (Fotó: AFP)

Túzoktyúk. (Fotó: AFP)

A fiókák és a tyúkok sokáig együtt maradnak. Amikor a fiókák már jól tudnak repülni, elkezdenek integrálódni a csapatokba. Azok a madarak, amelyeknek fiókája elpusztul, vagy költése kudarcba fullad, korábban csapatokba verődnek, korábban el is kezdik a vedlést. Hozzájuk csatlakoznak később a fiókás madarak is. Nem ritka, hogy októberben is látni különálló családokat.

A túzokok nagyon kedvelik a frissen fakadó lucernát, hiszen jó takarást nyújt, rengeteg táplálék van benne, a virágzó lucerna rengeteg rovart vonz, és sok pockot, gyíkot is találnak a területen a madarak – magyarázta a műsorban.

Kapcsolódó tartalom