Hetven új kötettel, könyvvásárral rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivált

 

Parti Nagy Lajos, Szécsi Noémi, Grecsó Krisztián, Al Ghaoui Hesna, Gerlóczy Márton, Karafiáth Orsolya - csak néhány név a 10. Margó Irodalmi Fesztivál névsorából.

Az ingyenes Margó Irodalmi Fesztivált kedvezményes könyvvásárral kiegészülve, idén október 19-22-e között s a CAFe Budapest keretében rendezik meg. Az októberi Margó a Bookline és a Főváros támogatásának is köszönhetően a sorban a tizedik lesz, amelyen hetven új címet ismerhetünk meg: Parti Nagy Lajos, Grecsó Krisztián, Szécsi Noémi, Gerlóczy Márton, illetve Al Ghaoui Hesna, Karafiáth Orsolya és Szentesi Éva is új könyvvel jelentkezik, de fellép a Margón az idei Aegon-díjas Krasznahorkai László, és irodalmi paródiás könyvével Bödőcs Tibor is. Az őszi Margó már hagyományosan a kortárs külföldi szerzők meghívására is fókuszál: könyvbemutató esteket szerveznek többek között az orosz Jurij Poljakovnak, a Nemzetközi Man Booker-díj ötös listáján szerepelt dán Dorthe Norsnak, az izraeli Zeruja Salevnek és a cseh Jaroslav Rudisnak.

Grecso Krisztian_c_Valuska Gabor
Őszi könyvvásár, a MKKE-vel partnerségben
Az őszi Margó Fesztiválon idén is lesz a legnagyobb kiadókat felvonultató könyvvásár: a karácsonyi tumultust elkerülendő, a legújabb kötetek is jelentős, 20-50%-os kedvezménnyel vásárolhatók meg huszonhat kiadó standján. Sőt, az összes bemutatott új kötetet, a Margó Facebook oldalán induló játékban, meg is lehet nyerni.
A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár idén a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) stratégiai partnerségében valósul meg.
„Minden olyan rendezvény, amely a könyveket és írókat közelebb tudja vinni a fiatalokhoz, vagy azokhoz, akik eltávolodtak az olvasástól, támogatást érdemel. Ezen a téren a Margó Fesztivál az egyik legsikeresebb vállalkozás, az őszi könyvvásár pedig hiánypótló kezdeményezés” – nyilatkozta az MKKE igazgatója, Péterfy Gergely.
Koncertek, előadások, pacalfőzés
A fesztivál folyamatosan keresi az utakat az irodalom újfajta közvetítéseihez: a Zeitgeist Masterclass-on Ambrus Attila (Viszkis), Pajor Tamás és Peer Krisztián beszélgetnek arról, hogy mindegyikük volt már fent is, lent is, mégis képesek voltak újraértelmezni önmagukat, majd újrakezdeni pályájukat. Lesznek még akusztikus koncertek napközben, este pedig költők és zenészek különleges együttes előadásai. A Mészöly Miklós-Polcz Alaine házaspár 52 év alatt született leveleiből készül előadás a Kortalan Kortárs színházi csapatával, emellett Cserna-Szabó András pacalt főz a Tesla udvarán, a Tudósok szabadegyetemi előadást tart Bukowskiról, Karafiáth Orsolya fúvósokkal lép fel.
univerzum_2
Ingyenes családi programok
A Margón hétvégén délelőtt a gyerekek kerülnek a középpontba: Farkas Róbert egy csillagász segítségével az univerzumról mesél nekik, megnézhetik a Lengemeséket Berg Judittal vagy a Kuflikról szóló előadást, de jógázhatnak, sakkozhatnak is.
Díjátadó az utolsó estén
A fesztivál záróestjén adják át a legjobb elsőkönyvesnek járó Margó-díjat: az elismeréssel járó, a Bookline és a Balassi Intézet adta szakmai támogatásnak is köszönhetően a legelső Margó-díjas Totth Benedek Holtverseny című könyvének angol és francia kiadásai nemrégiben jelentek meg, a szerző második könyve a fesztiválon mutatkozik be. Szintén vasárnap este adják át a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját is. A programot Budapest Főváros Önkormányzata olyan fiatalok támogatására hívta életre, akik kreatív, innovatív gondolkodásukkal és egyedi hangvételükkel hiánypótlóak Budapest kulturális életében.