Botka bukása miatt válságban a szocialista párt

 

Hónapokkal a választások előtt kudarcba fulladtak az MSZP összefogásra irányuló erőfeszítései. Botka mellett a párt egyik alelnöke, Ujhelyi István is lemondott.

Botka László szegedi polgármester hétfő reggel jelentette be, hogy lemond az MSZP miniszter-elnökjelöltségéről. A politikus azzal indokolta döntését, hogy hibázott azért, mert nem gondolta, hogy a demokratikus pártok nem akarnak nyerni 2018-ban, céljuk csupán annyi, hogy néhány ellenzéki helyet szerezzenek az Országgyűlésben. Hozzátette: azt sem tudta, hogy a “politikai maffia” mennyire behálózta a demokratikus ellenzéket.

Szeged, 2017. október 2. Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje 2017. október 2-án Szegeden bejelenti, hogy visszalép a miniszterelnök-jelöltségtől. MTI Fotó

A bejelentést követően Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője és alelnöke is bejelentette, hogy lemond a pártvezetésben betöltött posztjáról. A politikus vállalhatatlannak nevezte a baloldalon zajló folyamatokat.

Botrány botrány hátán

Botka László miniszterelnök-jelöltségét januárban jelentette be Molnár Gyula, az MSZP pártelnöke. A szegedi polgármester kinevezését a szocialisták vezető testülete egyhangúlag támogatta, és teljes körű felhatalmazást adtak számára a választási győzelem érdekében folytatandó tárgyalások lefolytatatására.

A kezdeti támogatás dacára Botkának nem sikerült hoznia a várt eredményeket, és kis idő elteltével a párton belül is komoly kritikusai támadtak. A belső viták odáig fajultak, hogy Botka Molnár Zsolt szocialista országgyűlési képviselőt, a parlament nemzetbiztonsági tanácsának elnökét a nagy nyilvánosság előtt árulónak nevezte.

Botkának több személyét érintő botrány miatt is magyarázkodnia kellett. Formálódó választási programjában baloldali fordulatot sürgetett, melynek zászlójára tűzte a vagyonosok adóterheinek növelését. A hangzatos szólamokkal ugyanakkor nehezen összeegyeztethető a szegedi polgármester luxusórák iránti rajongása, amely miatt többen „Rolex Laciként” is emlegetik a politikust.

Az MSZP frissen lemondott miniszterelnök-jelöltjének az általa vezetett önkormányzat parkolási botránya miatt is magyarázkodnia kellett. A szegedi városháza ugyanis átláthatatlan módon nyújtott ingyenes parkolásra feljogosító engedélyeket a kedvezményezetteknek. Az évek alatt ebből következő anyagi kár több tízmillió forintra tehető.

Balul sült el az összefogás

Botka már a kezdetektől igyekezett tető alá hozni egy ellenzéki együttműködést a DK-kihagyásával. Augusztus végén Szegeden tartott egy tanácskozást, amire stábunk is megpróbált bejutni, ám a helyi biztonságiak megakadályozták, hogy tudósítsunk az eseményről.

Botka összefogásra irányuló erőfeszítései ugyanakkor kudarcba fulladtak. Az ellenzéki pártok nem sorakoztak fel az MSZP mögött, melyben nagy szerepet játszott a szocialisták csökkenő támogatottságára mutató adatok is.

Az MSZP frissen lemondott miniszterelnök-jelöltjének kilátástalannak tűnő helyzetét még jobban aláásta Lattmann Tamás nemzetközi jogász múlt heti bejelentése, miszerint az MSZP korábban őt szánta a baloldali összefogás kormányfő-jelöltjének.

A szegedi polgármester utolsó kétségbe esett próbálkozásként múlt héten még felajánlotta a baloldali ellenzéki pártoknak – a DK-n kívül –, hogy induljanak közös listán, amelynek köszönhetően mindegyik, egyenként a parlamenti bejutás küszöbén táncoló formáció jelöltjei is biztosíthatták volna a bejutást. Az ajánlatot ugyanakkor a Fodor Gábor vezette Liberálisokon kívül mindegyik párt visszautasítottam, így Botka mozgástere végletesen beszűkült.