Több száz program az Országos Könyvtári Napokon

 

Az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozathoz 31 Békés megyei intézmény csatlakozott, amelyek csaknem 300 programmal népszerűsítik a könyvtárhasználatot és az olvasást október 2. és 8. között – mondta a Békés Megyei Könyvtárban tartott hétfői sajtótájékoztatón az intézmény igazgatója.

Rakonczás Szilvia kifejtette, a rendezvényt több mint tíz éve szervezik országosan több mint kétezer könyvtárban, mintegy hétezer programot valósítanak meg ezalatt. A könyvtárak többsége ezen a héten beiratkozási kedvezményekkel várja az olvasókat és a késedelmi díjakat is elengedik. Az idei rendezvény mottója a Csak tiszta forrásból szlogen, ennek apropóján a békéscsabai megyei könyvtárban csütörtökön az Alföldvíz Zrt. szakemberei a vízről tartanak előadást és vízzel koccintanak majd az érdeklődőkkel – tette hozzá.

Lukoviczki Anna, a megyei könyvtár igazgatóhelyettese kifejtette, egyebek mellett Benkő László íróval, Belső Nóra pszichiáterrel és Takács Bencével, az M5 kulturális csatorna műsorvezetőjével szerveznek találkozót. A Bartók Béla Vegyeskar koncertjével Kodály Zoltánra emlékeznek, vasárnap pedig helyismereti kirándulást szerveznek a sarkadi városi könyvtárba, Gesztre és a biharugrai halastavakhoz.

A hét kiemelt napja szombat lesz, amikor a VIII. Könyvtári Éjszakát rendezik meg, amelynek Spanyolország lesz a témája – mondta Szarka Judit, a könyvtár munkatársa. A spanyol festészetről lesz előadás, spanyol verseket szavalnak a Békéscsabai Napsugár Bábszínház művészei, spanyol ételek és italok kóstolójával várják a vendégeket, spanyol filmeket vetítenek és egy flamenco estet is szerveznek.

Idén is megszervezik a „Ments könyvet!” sorozatot

Az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtárban egyebek mellett Tokaji Tamás helyi művész első verseskötetét mutatják be, a zene világnapja alkalmából egy kamarakoncertet szerveznek, ahol a vízzel kapcsolatos témák zenei megjelenését helyezik a középpontba. Pénteken a népszerű gyermek- és ifjúsági íróval, Berg Judittal szerveznek találkozót.

Buzai Csaba igazgató elmondta, idén is megszervezik a „Ments könyvet!” sorozatot, amely során 100 könyvet választanak ki, amelyeket az elmúlt tíz évben nem kölcsönzött ki senki és amelyeket így selejtezésre szánnak. Az akció minden évben sikeres, a könyvek 60-70 százalékát ki szokták ilyenkor venni – jelentette ki.

Hévizi Róbert, a kondorosi Dérczy Ferenc Könyvtár vezetője elmondta: bábelőadással, könyvtárhasználati vetélkedővel, kézműves gyerekfoglalkozással várják a fiatalokat, a második világháborúról író helyi szerzővel, Pillár Csabával szerveznek író-olvasó találkozót és lesz egy előadás az online adatbázisok helytörténeti vagy családfakutatással kapcsolatos használatáról.

Arany Jánosra emlékeznek szerdán

Mezőkovácsházán helytörténeti előadással, népmesei vetélkedővel várják az érdeklődőket. Szerdán Arany Jánosra emlékeznek, pénteken pedig Vass Virággal, a Nők Lapja korábbi főszerkesztőjével beszélgetnek – mondta Albertus László könyvtárigazgató.

Gyulán Gazda József A Golgota útján című regényét mutatják be, megemlékeznek Sinka István költő-író születésének 120. évfordulójáról. Dézsi János, a Mogyoróssy János Városi Könyvtár igazgatója elmondta: szerdán hirdetik ki a február óta tartó Nagy Olvasási Kihívás elnevezésű játékuk eredményét. Februárban indították a játékot, csaknem hatvanan vállalták, hogy szeptember végéig legalább 25 könyvet elolvasnak és azt igazolják. Huszonnyolcan teljesítették a vállalást, közülük hárman gyerekek.

Több mint százharminc rendezvény tartanak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 

Több mint százharminc programot, többek közt író-olvasó találkozót, ismeretterjesztő előadásokat, gyerekfoglalkozásokat és kiállításokat tartanak az Országos Könyvtári Napok alkalmából hétfőtől vasárnapig Nyíregyházán és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

A nyírségi megyeszékhelyen negyven rendezvénnyel várják a látogatókat, továbbá a megyében huszonkét nyilvános könyvtár összesen kilencvennégy programot szervez. A könyvtári napok programsorozatába ebben az évben 177 települést vont be a nyíregyházi könyvtár – közölte Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatója hétfői sajtótájékoztatóján.

A rendezvényhét Ratkó Lujza néprajzkutató előadásával és Kodály Zoltán emlékkiállítással kezdődik a központi könyvtárban. A program során szerdán előadásokat tartanak a könyvtárban megszerezhető információforrásokról, valamint az egészségvédelemről, a gyerekeket mesedélelőttre és bábszínházi előadásra is várják.

A hét folyamán a vízzel mint az élet forrásával, a népi hagyományokkal és ékszerekkel ismerkedhetnek meg a látogatók. Szombaton a résztvevők Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőre tesznek egy rövid turisztikai kirándulást, majd díjazzák a legügyesebb, legfiatalabb, legidősebb és legtöbbet kölcsönző olvasót. Vasárnap a már szokásos középiskolás vetélkedőt, az Idézők Könyvtára című programot tartják meg, de lesz könyves családi nap is a központi könyvtárban.

A könyvtári napok alkalmából a beiratkozás ingyenes, szombaton és vasárnap pedig rendkívüli nyitva tartással várják a vendégeket.