Kitiltották a GMO-óriást az Európai Parlamentből

 

Mostantól tilos belépniük az Európai Parlamentbe az amerikai központú Monsanto alkalmazottainak. A génmódosítás vezető vállalatává duzzadt céget az EP vezető politikusai azzal vádolják, hogy meghamisították génkezelt termékeik értékelését, és nem csupán félrevezették, de veszélybe is sodorták a fogyasztókat.

Az EP-nek már korábban is meggyűlt a baja a vállalat élelmiszer-ellátást “segítő” káros termékeivel, de végül az ütötte ki a biztosítékot, mikor a Monsato nem volt hajlandó megjelenni a glifozátról, a cég legfőbb alapanyagaként használt gyomirtó káros hatásairól szóló meghallgatáson - írja az EU Observer. A glifozátot főként a kukoricába és a szójába építik be, ami egyes tanulmányok szerint számos káros mellékhatása mellett hormonális zavart is okozhat.

Forrás: Twitter

Forrás: Twitter

A Monsanto lassacskán monopóliumot szerezhet az eladott génmódosított vetőmagok világpiacán, ráadásul keményen fellépnek a GMO-mentes termékekért szervezett tüntetések ellen is. A cégóriás termékei szinte minden országban jelen vannak, bár Magyarországon a törvények miatt nem forgalmazhatják a génmódosított vetőmagjaikat.

Fő termékük a Roundup fantázianevű glifozát, ami a világ egyik legnépszerűbb gyomirtó szere. Tavaly 4 milliárd dollárnyit adtak el belőle világszerte. Ők szolgáltatják a világpiac negyedét kitevő Roundup gyomirtóra immúnis, génmódosított vetőmagokat, főként a kukoricát és a szóját manipulálják.