Törpeelefántok tetemére bukkantak Borneón

 

Két borneói törpeelefánt tetemét találták meg Malajziában, mindkettő agyarát levágták.

Az egyik elefánt tetemét szeptember 10-én fedezték fel a kelet-malajziai Sabah államában, a másikét néhány nappal ezelőtt. Úgy vélik orrvadászok ölték meg őket, a hatóság nyomozást indított, bár gyanúsítottak még nincsenek – írta a The Star online kiadása.

Augusztusban egy nőstény borneói elefánt tetemét találták meg ugyancsak Sabah államban egy ültetvényen, őserdei rezervátum közelében, vele több puskalövéssel végeztek.

Úgy vélik, még a vadonban lőtték meg, az ültetvény felé próbált meg elmenekülni. Az ott dolgozó földművesek elmondása szerint nagy fájdalmakkal küszködött.

Törpeelefánt-tehén és -borjú a malajziai Sabah államban. (Fotó: AFP)

Törpeelefánt-tehén és -borjú a malajziai Sabah államban. (Fotó: AFP)

2011 és 2017 júliusa között 64 orrvadászt kaptak el – közölte a hatóság. A bűnözők többnyire Vietnamból, Laoszból, Kambodzsából és Indonéziából érkeztek.

Az elefántagyar keresett és értékes árucikk Ázsiában. Augusztus 30-án a maláj vámosok 1148 agyarat foglaltak le egy ellenőrzéskor, két konténerben szállították a csempészárut.

A Vadvédelmi Világalap (WWF) adatai szerint Borneó szigetének malajziai részén, Sabah államban kevesebb mint 1500 törpeelefánt maradt. A vadonban nagyjából 60, fogságban 80 évig élnek.