Összeérnek a szálak: Simicska unokaöccse a Jobbik titokzatos támogatója, aki ezernyi plakátot rendelt a pártnak

 

Pár nap alatt lebukott minden szereplő a Jobbik pártfinanszírozásái botrányában. Mint ismert, a napokban jelentette be a Jobbik, hogy 1100 óriásplakáthelyet vett a párt, részletre. Azt nem árulták el, hogy Simicska Lajos a nagylelkű adományozó, aki átverve akaratát, a kisebbségi tulajdonos ellenében átjátszotta a plakáthelyeit Publimont nevű vállalkozásából. Most arra is fény derült, Simicska Lajos ügyvéd unokaöccse, Nagy Ajtony Csaba rendelte meg azokat a plakátokat, melyeket a Jobbik szerint egy lelkes támogatójuktól kaptak.

Továbbra sem csillapodik a Jobbik pártfinanszírozási botránya, most az derült ki, hogy Simicska Lajos évtizedes bizalmasa, jogász végzettségű unokaöcsse, Nagy Ajtony Csaba áll a Jobbik plakátkampánya mögött. Mint köztudott, az utóbbi időkben a párt rengeteg óriásplakáton van jelen sokféle üzenettel, ám eddig a Jobbik egy lelkes támogatóját nevezte meg, mint aki megrendelte ezeket.

A Magyar Idők szerdán azonban olyan választ kapott a Pest Megyei Kormányhivatalról, mely föllebbenti a fátylat a titokzatos, ám lelkes támogatóról.

Nagy Ajtony Csaba tagja az Index.hu Zrt. igazgatóságának

A lap azt írja, a Pest megyei Kormányhivatal a kapcsolódó jogszabályok megsértése miatt elkezdte eltávolítani az ominózus plakátokat, tekintettel arra, hogy azok kihelyezésével kapcsolatban semmiféle szerződés nem érkezett az erre a célra kialakított internetes felületre, illetve nem töltötték fel a propaganda-anyagok listaárát sem, ami szintén kötelező. Közben kiderült, hogy a plakátokat nem más, mint Simicska Lajos unokaöccse, Nagy Ajtony Csaba rendelte meg.

A Kormányhivatal az üggyel kapcsolatban a következőket közölte a Magyar Idők szerkesztőségével: „A Pest Megyei Kormányhivatal tudomására jutott – amit több kormányhivatal is megerősített –, hogy a Publimont, óriásplakát helyeket tulajdonló cég ügyvezetője írásban kereste meg a kormányhivatalokat, amelyben arról nyilatkozik, hogy azokat a plakátokat, amelyek eltávolítását korábban a kormányhivatalok a jogsértő kihelyezés miatt elrendelték, Nagy Ajtony Csaba magánszemély rendelte meg. Az érintett kormányhivatalok a plakáthelyek tulajdonosától bekérték a szükséges dokumentumokat.”

Mint ismert, Nagy Ajtony Csaba amellett, hogy a milliárdos nagyvállalkozó unokaöccse, tagja az Index.hu Zrt. igazgatóságának, és az elmúlt években szinte az összes fontosabb Simicska-érdekeltségben, így a Közgép Zrt-ben, a Mahir Zrt-ben, az Advenio Zrt-ben és a Pro-Aurum Vagyonkezelő Zrt-ben is felbukkant.

Nagy Ajtony neve a legutóbb akkor bukkant fel a híradásokban, amikor az Origó megírta: a milliárdos nagyvállalkozó általa üzente meg amerikai köröknek, hogy kész megvállni médiaérdekeltségeitől. A budapesti Egoist Caféban lezajlott találkozó részleteiről itt írtunk.

1100 plakáthelyet játszott át a Jobbiknak Simicska

Az is az elmúlt napok jobbikos botránykrónikájához tartozik, hogy Simicska Lajos egyszerűen átjátszott 1100 darab plakáthelyet a Jobbiknak, az esetet még a nagyvállalkozó tulajdonában álló Magyar nemzet is úgy értékelte, “sajátos módon játszotta ki a kormánytöbbség által elfogadott plakáttörvényt a Jobbik, az ellenzéki párt ugyanis egyszerűen felvásárolta a különféle hirdetőfelületeket”.

Ugyanekkor az Origó annak is utánajárt, az 1100 plakáthelynek piaci becslések alapján milliárdos értéke van. Lapértesülések szerint a Jobbik szóvivője annyit válaszolt a vételárat firtató kérdésre, hogy az “üzleti titok”. Jakab Péter ehhez a rudósítások szerint hozzátette, részletfizetésre kaptak lehetőséget. Az “üzleti titok” emlegetése legalábbis különös egy olyan politikai erőtől, mely az utóbbi időkben rendre korrupcióval vádolja a kormányzat szereplőit.

Az ügy azért pikáns, mert pártok nem fogadhatnak el cégektől adományokat, ezért ez a tranzakció az Origó szerint tiltott pártfinanszírozásnak minősül. Az ügyről itt írtunk részletesebben.