Magyarország előrelépett a versenyképességi ranglistán

 

Kilenc helyezést lépve előre a 60. helyen áll Magyarország a World Economic Forum (WEF) globális versenyképességi ranglistáján – jelentette ki Varga Mihály a szervezet szerdán megjelent felmérését értékelve. Magyarország teljesítménye a felmérés által vizsgált tizenkét terület közül nyolcban javult.

A WEF globális versenyképességi ranglistáján kilenc helyezést lépett előre hazánk, amely így a 60. helyen áll. A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a rangsorban történt jelentős előrelépés azt mutatja, hogy a magyar gazdaság versenyképességének javulása nemcsak a gazdasági statisztikákban, illetve a nemzetközi befektetők, intézmények és hitelminősítők pozitív visszajelzéseiben mutatkozik meg, hanem a WEF-hez hasonló, vállalatvezetői véleményeket összesítő felmérésekben is érzékelhető.

Varga Mihály a felmérés eredményeit ismertetve hangsúlyozta: az elmúlt évtized magyar eredményeivel összevetve kiugró a javulás, ez az eddigi legnagyobb – egy év alatt mért – előrelépés a listán, amely az egyik legismertebb versenyképességi értékelésnek számít világszerte. Hozzátette: az eredmények visszaigazolják, hogy a tavasz óta működő Nemzeti Versenyképességi Tanács jól mérte fel, melyek azok a területek és gazdasági javaslatok, amelyek rövid távon is érdemben képesek javítani az ország versenyképességén. A Tanács javaslatára több olyan jogszabály-módosítást fogadott már el az Országgyűlés, amely az ország versenyképességének erősítését, az állami szolgáltatások javítását szolgálja – emlékeztetett Varga Mihály.

Varga Miháyl-miniszter

Varga Mihály: Magyarország teljesítménye a felmérés által vizsgált tizenkét terület közül nyolcban javult
Fotó: MTI

 

A rangsor részletes adatairól szólva a tárcavezető kiemelte, hogy Magyarország teljesítménye a felmérés által vizsgált tizenkét terület közül nyolcban javult. A legnagyobb mértékű előrelépést, azaz 25 helyezésnyi javulást a „Pénz- és tőkepiacok fejlettsége” tekintetében mérték, ebben meghatározó szerepet játszott többek között a devizahitelek korábbi forintosítása és az EU-s forrásokból finanszírozott kockázatitőke-programok kibővítése – jegyezte meg a nemzetgazdasági miniszter.

Szintén jelentős előrelépést mutat az „Innováció” (18 helyezésnyi javulás) és a „Technológiai háttér” (14 helyezésnyi előrelépés) területe is, amely a kormány kutatás-fejlesztést és innovációt ösztönző programjainak eredményességét, illetve a beszállítói hálózatok fejlesztésére irányuló törekvések sikerét is mutatja. A „Munkaerőpiac hatékonysága” területén elért 9 pozíciós javulásban fontos szerepet játszik a szociális hozzájárulási adó jelentős csökkentése – tette hozzá Varga Mihály.

Folyamatos javulás

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: a magyar gazdaság teljesítményére vonatkozó statisztikai adatok folyamatosan javulnak, a növekedés dinamikus, 2010 óta több mint 700 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, miközben egyensúlyba került a költségvetés és folyamatosan csökken az államadósság. Ezeket az eredményeket az Európai Unió, a piaci szereplők és a hitelminősítők mellett már a legtöbb kutatói-elemzői felmérés is elismeri.

Az eredmények további javítása érdekében a Nemzeti Versenyképességi Tanács tovább folytatja a munkát, hogy megvitassa a magyar gazdaság versenyképessége szempontjából fontos szakpolitikai kihívásokat, azonosítsa azokat a területeket – akár konkrét javaslatokat is megfogalmazva –, amelyek a versenyképességünk erősítése érdekében további javítást célzó intézkedések szükségesek – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.