Húzós büntetésre számíthat a Jobbik, ha bebizonyosodik a tiltott pártfinanszírozás

 

A Jobbik a napokban jelentette be, hogy 1100 óriásplakáthelyet vásároltak részletfizetésre, ám a finanszírozással kapcsolatban ennél többet lényegében – üzleti titokra hivatkozva – azóta sem árultak el. Lomnici Zoltán alkotmányjogász szerint egyértelműen felmerül a tiltott pártfinanszírozás gyanúja, és amennyiben ez be is bizonyosodik, úgy a párt a törvény szerint komoly szankciókra számíthat.

Teljesen egyértelmű határokat szab a párttörvény a pártok finanszírozása, illetve azok támogatás-elfogadása tekintetében – szögezte le a hirado.hu-nak Lomnici Zoltán alkotmányjogász, kiemelve, hogy sem jogi személyiséggel rendelkező, sem azzal nem rendelkező szervezettől nem fogadhat el támogatást egy párt, külföldi forrásból sem.

A rendelkezésre álló információk alapján azonban – folytatta a jogász – a Publimont óriásplakát-helyeket tulajdonló cég igazgatótanácsi ülésén Simicska Lajos arra utasította a társaságot, hogy a plakáthelyeik egy részét adják át a Jobbiknak.

Mindezek alapján kijelenthető – fogalmazott Lomnici Zoltán –, hogy a Jobbik esetében egyfajta tiltott pártfinanszírozás valósulhatott meg, ilyen jellegű támogatást nyújthatott a Publimont, illetve Simicska Lajos a párt számára.

Vona Gábor pártelnök érkezik a Jobbik frakcióülésére a mátraszentimrei Narád Hotelhez 2017. február 15-én.MTI Fotó: Komka Péter

Vona Gábor pártelnök érkezik a Jobbik frakcióülésére a mátraszentimrei Narád Hotelhez 2017. február 15-én.MTI Fotó: Komka Péter

Húzós lehet a büntetés

Amennyiben a törvénysértés az Állami Számvevőszék vizsgálata alapján beigazolódik, a Jobbik rendkívül komoly büntetéssel számolhat az alkotmányjogász szerint: a párttörvény erre vonatkozó rendelkezése ugyanis azt mondja, hogy támogatás összegét be kell fizetni az érintett pártnak az államkasszába, hiszen jogosulatlan támogatásként fogadta azt el. Ezzel párhuzamosan pedig a tiltott finanszírozás mértékével csökkenteni kell az állami költségvetés által megállapított párttámogatást is.

A jogász ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ebben a konkrét esetben akár büntetőjogi felelősségről is szó lehet, amennyiben kiderül, hogy a finanszírozás színlelt szerződéseken keresztül történt.

„Ha valamit adásvételnek vagy kölcsönnek tüntetnek fel, de az nem rendelkezik fedezettel, illetve olyan feltűnő értékaránytalanság van a két oldal által nyújtott szolgáltatások között, ami egyértelműen ajándékozásra, ingyenes juttatási támogatásra utal, akkor már nem csak a párttörvény szankciói merülhetnek fel, hanem akár büntetőjogi felelősség is megállapítható” – szögezte le.

Lomnici Zoltán szerint az sem kizárható, hogy az Állami Számvevőszék pontot tesz az ügy végére még a kampányidőszakban.

A kormányhivatal már megkezdte a plakátok eltávolítását

A Pest megyei Kormányhivatal a kapcsolódó jogszabályok megsértése miatt már elkezdte eltávolítani a jobbikos plakátokat, tekintettel arra, hogy azok kihelyezésével kapcsolatban semmiféle szerződés nem érkezett az erre a célra kialakított internetes felületre, illetve nem töltötték fel a propaganda-anyagok listaárát sem.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke sajtótájékoztatót tart az Országgyűlés Irodaházában 2017. február 18-án. MTI Fotó: Mohai Balázs

A kormányhivatal a Magyar Idők megkeresésére azt közölte, hogy „a Publimont, óriásplakát-helyeket tulajdonló cég ügyvezetője írásban kereste meg a kormányhivatalokat, amelyben arról nyilatkozik, hogy azokat a plakátokat, amelyek eltávolítását korábban a kormányhivatalok a jogsértő kihelyezés miatt elrendelték, Nagy Ajtony Csaba magánszemély rendelte meg. Az érintett kormányhivatalok a plakáthelyek tulajdonosától bekérték a szükséges dokumentumokat.”

Régóta ismert Nagy Ajtony Csaba neve

Simicska Lajos nagyvállalkozó ügyvéd unokaöccse, Nagy Ajtony Csaba tagja az Index.hu Zrt. igazgatóságának, és az elmúlt években szinte az összes fontosabb Simicska-érdekeltségben, így a Közgép Zrt-ben, a Mahir Zrt-ben, az Advenio Zrt-ben és a Pro-Aurum Vagyonkezelő Zrt-ben is felbukkant. Neve a legutóbb akkor került elő, amikor az origo.hu megírta: a milliárdos nagyvállalkozó általa üzente meg amerikai köröknek, hogy kész megválni médiaérdekeltségeitől.

Az is az elmúlt napokban kerül nyilvánosságra, hogy Simicska Lajos üzletember egyszerűen átadott 1100 darab plakáthelyet a Jobbiknak. Az esetet még a nagyvállalkozó tulajdonában álló Magyar Nemzet is úgy értékelte: „sajátos módon játszotta ki a kormánytöbbség által elfogadott plakáttörvényt a Jobbik, az ellenzéki párt ugyanis egyszerűen felvásárolta a különféle hirdetőfelületeket”.

Milliárdos „üzleti titok”

Az 1100 plakáthelynek piaci becslések alapján milliárdos értéke van. A Jobbik szóvivője lapértesülések szerint annyit válaszolt korábban a vételárat firtató kérdésre, hogy az üzleti titok.

A Jobbik nem üzleti vállalkozás, hanem politikai párt, nem titkolózhat – hangoztatta ezzel kapcsolatban Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója. A Fideszt és minden jogkövető állampolgárt jogosan zavarja, ha valaki a pártfinanszírozásról szóló törvényt ki akarja játszani – jegyezte meg egy szerdai sajtótájékoztatón.

Ki tudja, hol áll meg

A Medián felmérése szerint míg a Jobbik támogatottsága a teljes népességen belül június óta alig változott – most 12 százalékon áll –, addig a választani tudó és a szavazáson részvételüket biztosra ígérők körében – szimpatizánsai szavazási kedvének csökkenése miatt – 21-ről 16 százalékra esett.