Bevándorlók csempészése miatt ítéltek el egy nacionalistát

 

Hároméves felfüggesztett börtönbüntetést kapott szerdán Bulgáriában egy harcos nacionalizmusáról ismert aktivista, akiről kiderült, hogy egy bevándorlók csempészésével foglalkozó hálózat tagja volt.

Anelia Velevát, a bolgár kormánykoalícióban részt vevő Nemzeti Front Bulgária Megmentéséért nevű nacionalista párt egy helyi képviselőnőjét nyáron vették őrizetbe egy autópályán, miután a hatóságok lefülelték, hogy társaival egy, két járműből álló konvojban öt illegális bevándorlót szállít.

A két szíriai és három iraki állampolgár Törökországból jutott át Bulgáriába. A tervek szerint Szerbiába vitték volna őket, hogy onnan tovább haladjanak Nyugat-Európa felé.

Veleva eleinte tagadta, hogy köze lenne az embercsempészekhez, de később beismerte, hogy tagja volt a társaságnak, amelyet egy ideje már figyelt a rendőrség. A banda öt másik tagját szintén elítélték.

Velevának a felfüggesztett börtönbüntetésen túl 2500 eurónyi pénzbírságot is ki kell fizetnie.

A Nemzeti Front Bulgária Megmentéséért nevű tömörülés tagja annak a nacionalista pártszövetségnek, amely koalíciós partnerként április óta együtt kormányoz Bojko Boriszov miniszterelnökkel. Veleva az ügy miatt lemondott a párt kosztinbrodi szervezetében betöltött tisztségéről.