Családtámogatás: egy teljes kört verünk a fejlett országokra

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma segíti a családalapítást, támogatja a gyermekvállalást, csökkenti a gyermekvállalással járó terheket és odafigyel az idősekre – 2010 óta ráadásul másfélszeresére emelkedett a házasságkötések száma, öt év alatt pedig 20 százalékkal nőtt a gyermekvállalási kedv.

Novák Katalin, az Emmi család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a Figyelő legfrissebb számában manipulációnak nevezte azon feminista narratívát, mely szerint a családtámogatás, vagyis a CSOK nem több intézményesített korrupciónál. Mint mondta: egyesek nehezen tudják elfogadni, hogy a liberális trendekkel szembemenő magyar kormány a családok megerősítésében gondolkodik.

Novák Katalin, az Emmi család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára (MTI Fotó: Varga György)

Az államtitkár szerint mindenki úgy határoz, ahogy jónak látja – ők a meghozott döntések szerint igyekszenek támogatni a fiatalokat: ha családalapításra készülnek, abban; ha gyermeket nevelnek vagy éppen szüleikről gondoskodnak, akkor meg abban.

Elöregedő társadalom vagyunk

Éppen ezért a gyermekvállalás hasznos szempontnak bizonyul: három és fél évtizede minden újabb évben többen halnak meg Magyarországon, mint amennyien születnek, a népességfogyást pedig meg kell állítani. Igaz, a családsegítő intézkedések jelentős része azoknak szól, akik már megszületett gyermekeiket nevelik. Az ő terheik folyamatos csökkentésének hála ma egy hazai, átlagos nagycsaládban, ahol mindkét szülő átlagbérért dolgozik, nem kell fizetniük egy fillér személyi jövedelemadót sem. Az általános iskolások ingyen kapják a tankönyveket; négy bölcsődés gyerekből három ingyenesen étkezik; az édesanyák pedig ma már eldönthetik, hogy a szülést követően korán vagy később térnek vissza a munka világába.

Novák Katalin egy nagycsaládos édesanyával és gyermekeivel beszélget - képünk illusztráció (MTI Fotó: Kallos Bea)

Novák Katalin egy nagycsaládos édesanyával és gyermekeivel beszélget – képünk illusztráció (MTI Fotó: Kallos Bea)

A kormány 2010-hez képest nem mellesleg megduplázta a családok támogatására fordított központi költségvetési forrást: az összeg 960-ról közel 2000 milliárd forintra emelkedett. A GDP-arányos költségvetési ráfordítás jövőre már 4,8 százalékos lesz, míg az OECD-átlag jelenleg 2,55 százalék, tehát majdnem kétszer annyit fordítunk arányaiban családtámogatásra, mint a fejlett országok középértéke – jövőre például egy gyermekes család átlagosan közel egymillió forinttal több támogatást kap majd, mint 2010-ben.

„Azt szeretnénk, hogy a szülők munkából tudják eltartani családjukat, az abból származó jövedelmet pedig – az alacsony adónak köszönhetően – minél nagyobb mértékben fordíthassák gyermekeikre” – emelte ki az államtitkár asszony – a cikket teljes terjedelmében a Figyelő aktuális számában olvashatja.