Jelentős összeg landolhat a lakáspiacon

 

A lakosság megtakarításainak egy részét lakásvásárlásra fordíthatja, mivel reálértékben mérve így negatív hozamot, azaz veszteséget termel. Ez tovább élénkítheti a lakáspiacot a korábban a jegybank által bevezetett fogyasztóbarát lakáshitelekkel együtt.

A lakossági megtakarítások bővülése, az alacsony hozamkörnyezet miatt jelentős összeg köthet ki a lakáspiacon – mondják a szakértők. A megtakarítások mellett például a legolcsóbb, 5-6 százalékos THM-mel igényelhető 10 évig fix törlesztést garantáló lakáshitelek is élénkíthetik a lakáspiacot. Az albérletárakat valamelyest mérsékelheti a kínálat esetleges bővülése, ami egyben stabilizálhatja a piacot.

Az MNB kimutatásai szerint a magyar lakosság több mint 4400 milliárd forint látra szóló betéttel rendelkezik – mondta Balogh László az ingatlan.com szakértője. Mivel ez az összeg nincs hasznosítva, átlagkamata kevesebb, mint évi 0,1 százalék, ami a jelenlegi 2,6 százalékos inflációval együtt reál értelemben negatív hozamot, azaz veszteséget jelent. Ezek a megtakarítások, vagy egy részük a lakáspiacon köthet ki, mivel az elérhető átlaghozam 5-6 százalék körüli a bérleti díjak és a négyzetméterárak alapján – tette hozzá.

Megjegyezte, hogy a lakáshitelek nagy átalakuláson mentek keresztül az elmúlt 5-6 évben, folyamatosan csökkent a jegybanki alapkamat, ettől a hitelkamatok is kedvezőbbek. Ma már 2-3 százalékos kamatra lehet lakáshitelt felvenni – mondta. Ezt élénkítette tovább az MNB fogyasztóbarát lakáshitel bevezetése. Megkezdődött a bankok közötti verseny a hitelfelvevőkért.

Kitért arra is, hogy a hitelből spekulatív jelleggel vásárolt ingatlanoknál vannak kockázatok a piacon.