Tudományos lézerközpont nyílik Szegeden

 

Megérkezett az első két lézerberendezés az ELI-be, vagyis az új szegedi kutatóközpontba. Ezek az eszközök több tízezer darabból állnak, jópár hónap lesz, mire összeszerelik és beállítják a gépeket, aztán kezdődhetnek a kémiai, illetve biológiai kísérletek.

A kutatóközpont 2019-től már teljes kapacitással működhet, és a remények szerint világhírű felfedezések helyszíne lesz Szeged.

Az úgynevezett terahertzes lézert pécsi és osztrák kutatók fejlesztették ki, ezzel például kémiai kutatásokat tudnak végezni. A másik úgynevezett közép infra vörös lézer rendszert pedig többek között gyógyszerkutatásokhoz használhatják.

Már csaknem 160-an dolgoznak a májusban átadott Szuperlézer központban, de folyamatosan bővül az állandó kutatói létszám és egyre több külföldi csoport is jelentkezik.

A szegedi tudományos központba még 3 lézer-berendezés érkezik, és bár csak 2019-től működik teljes kapacitással, az intézet szakemberei bérelt laborokban már évek óta dolgoznak. Eddig 112 tudományos publikációjuk jelent meg, és több szabadalmat is beadtak már.