Rengeteg pénz landolhat a lakáspiacon

 

Jelentős összeg köthet ki a lakáspiacon a lakossági megtakarítások bővülése, és az alacsony hozamkörnyezet miatt. A lakáskiadás attraktív hozamokkal kecsegtet. Ám a lakáspiacot nem csak ez, hanem a legolcsóbb, 5-6 százalékos thm-mel igényelhető 10 évig fix törlesztést garantáló lakáshitelek is élénkíthetik.

További élénkülést hozhat a magyar lakóingatlanok piacán, ha a magyar háztartások megtakarításainak egy részét lakásvásárlásra fordítják. Jelenleg a hivatalos adatok szerint csak látra szóló betétben 4436 milliárd forint volt júliusban, amelyek piaci átlagkamata kevesebb mint 0,1 százalék. Ez a jelenlegi 2,6 százalékos inflációval együtt reál értelemben negatív hozamot, azaz veszteséget jelent. A nagyobb megtérülést nyújtó, hosszabb távú megtakarításokkal is versenyképes lakáspiaci hozamok ehhez képest jóval vonzóbbak.

Összességében az alacsony betéti kamatok és hozamok miatt egyre több szabadon felhasználható pénzzel rendelkező háztartások a jóval komolyabb hozammal kecsegtető lakáspiac felé fordulhatnak – derül ki az ingatlan.com és a BankRáció.hu közös elemzéséből. Ezzel összhangban van a Magyar Nemzeti Bank tavaly októberben megjelent lakáspiaci jelentésének prognózisa, amely szerint a lakossági megtakarítások az ingatlanbefektetések felé mozdulhatnak el.

Árak, hozamok

Az ingatlan.com adatai szerint szeptember közepén Budapesten 512 ezer forint volt a használt lakások átlagos kínálati négyzetméterára, ami 17 százalékos növekedésnek felel meg egy év alatt. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a fővárosban idén szeptemberben az átlagos négyzetméterárak és bérleti díjak alapján a hozam több mint öt százalékos volt. Az ország más nagyvárosaiban pedig akár 6-8 százalékos hozam is elérhető.

Stockphoto - lakás -ingatlan -ár -családi ház

A fővárosban szeptemberben a lakáspiaci hozam több mint öt százalékos volt Stockphoto

A szakember szerint a befektetési vásárlások az albérletárakat hosszabb távon mérsékelhetik, egyben stabilizálhatják. A kereslet lényegében adott az albérletpiacon, ami a nagyvárosokban felszívja a kínálatot. A befektetési lakásvásárlások miatti kínálatbővülés pedig lejjebb szoríthatja a bérleti díjakat. “A hozamok még enyhe albérletárcsökkenés mellett is kedvezőbbek lehetnek a többi megtakarításhoz képest. Nem beszélve arról, hogy a fővárosi és vidéki nagyvárosi ingatlanok felértékelődése ehhez extraként jöhet hozzá” – tette hozzá a szakember.

Bővebben a témáról itt olvashat.