A Hősök tere már javában készül a Nemzeti Vágtára

 

Nemsokára elrajtol a 10. Nemzeti Vágta. Kisorsolták a lovakat is, idén 72 település lovasa küzd majd a bajnoki címért. Kísérőprogramok is lesznek: Tüzes Vágta, Fogat Vágta és lovasbemutató, de a közmédiának is lesz külön sátra. Az Ország Konyhája is fontos helyszíne lesz a Nemzeti Vágta programjának - hangzott el az M1 Híradójában.

Magyarországot húzták ki elsőként a Vágta nemzetközi futamának pályasorsolásán. Ez azt jelenti, hogy 12 ország lovasai közül az előfutamban a magyar versenyző indulhat a legjobb helyről, az egyes pályáról.

Az idén jubiláló Nemezeti Vágtán már 5-dig éve rendeznek nemzetközi futamot. Igyekeznek egyre több országot bevonni a megmérettetésbe. Idén például Üzbegisztán és Suriname lovasai is versenyeznek.

Szotyori-Nagy Kristóf, a Nemzeti Vágta versenyigazgatója elmondta, próbálják azokat az országokat megszólítani, melyek partnerei Magyarországnak, minden évben igyekeznek új országokat bevonni, hogy minden földrészre eljusson a Nemzeti Vágta híre.

A Hősök terén pedig már javában folynak az előkészületek a szombati megnyitóra. Több százan dolgoznak a pavilonok, a lelátók és a lovaspályák díszítésén.

Programok

Kiemelkedő szerepe lesz idén is az Ország Konyhájának, a 40 különböző stand építésének munkálatai is folynak, ahol szinte minden település különleges ételeit meg lehet majd kóstolni, de főként magyar specialitásokkal készültek a szakácsok, a fogások fő alapanyaga idén a hús. Meg lehet kóstolni például az igazi ínyencségnek számító mangalicát, vagy a szürke marha pörköltet, lehet választani libacombot lilakáposztával, de halakból sem lesz hiány.

Aki pedig édességre vágyik, az faszénen sült kürtőskalácsot, vagy a jubileumi Ország Konyhája különlegességét, a mézbort kóstolhatja meg. A méhészek azt mondták, szeretnék, ha a fiatalok nem csak megízlelnék, de megismernék az ital elkészítését és a hagyományát is.

Újdonság az idén, hogy az Ország Konyhája kiegészül a Bor- és Pálinkafaluval, ahol a legjobb magyar borokat és pálinkákat lehet megkóstolni. A hétvégén a települések is bemutatkoznak a Vágta Korzón.

A látogatók találkozhatnak a közmédia Fölszállott a Páva című népzenei tehetségkutatójának szereplőivel is. A Nemzeti vágta első előfutamai szombaton negyed kettőtől a kishuszár vágtával kezdődnek, a közmédia csatornái pedig egész nap a helyszínről számolnak be a versenyről és a programokról.

A vágta idén a zenét és táncot ötvöző verbunkos műfajnak is emléket állít. A jubileumi alkalomból rengeteg programmal készülnek a szervezők. Huszár- és lovasíjász tábor is épül, de rengeteg látványossággal készülnek a rendezvény alkalmából. És mint minden évben, idén sem hagyható ki az Andrássy út, ahol a résztvevő települések kapnak lehetőséget a bemutatkozásra.

Útlezárások

A Nemzeti Vágta alatt útlezárásokra is számítani kell. Péntek este 6 órától egészen hétfő hajnalig teljesen le lesz zárva a Andrássy út a Bajza utca és Hősök tere között, valamint a Dózsa György út Városligeti fasor és Podmaniczky utca közötti szakasza.