Vona emberei rárontottak a Ripost szerkesztőségére

 

Vona Gábor testőrét küldte a Ripost Média épületéhez, hogy megfélemlítse a pártelnököt bírálni merészelő cikk szerzőjét. A sajtószabadság legnagyobb dicsőségére számon akarták rajta kérni, mindazt, amit leírt.

Bűncselekményt elkövetve, a recepciósokat megtévesztve jutottak be a kiadó épületébe, csalással, hamis adatok közlésével illegálisan megszerezve egy belépőkártyát. Céljuk az volt, – akárcsak a Momentum politikusainak az Origó szerkesztőségében, – hogy egy kamera előtt félemlítsék meg a Ripost újságíróit.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke beszédet mond pártja 16. országos kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2017. június 10-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Vona Gábor, a Jobbik elnöke MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A történet előzménye, hogy a Ripost több cikkben is szóvá tette, miszerint a Jobbikban a pártelnök utasítására levadásszák a pártelnököt bíráló nyugdíjasokat. Elsőként azt a székesfehérvári nyugdíjast, Pataki Istvánt alázták meg saját lakásán, aki egy helyi politikai gyűlésen Vonát szemtől-szembe keményen kritizálta. Vona Gábor emberei saját lakásán zaklatták és provokálták  a nyugdíjast és az sem zavarta őket, hogy az úr félmeztelenül szerepel a felvételen.

Többek között ennek a nyugdíjas bácsinak a szavai irritálták annyira a pártelnököt, hogy ”remegő kezű, fröcsögő nyugdíjasokról” kezdjen széles körben nyilvánosan értekezni.

Miután a Ripost több cikkben szóvá tette az esetet, ma délelőtt megérkeztek a szerkesztőségébe Vona megmondó emberei. Élén a pártelnök testőrével Szilvási Péterrel, akit a legagresszívebb riporterként tartanak számon a Jobbik háztáji tévéjében.

A testőr a pártelnök személyes utasítására került a stábba. Általában őt használják a „levadászós”, a riportalanyokat megalázó munkákra.

A Ripost szerkesztőségébe berontó Szilvási évek óta dolgozik Vona testőreként, olyan szoros kapcsolatban áll vele, hogy a pártelnök táskahordozójaként is emlegetik. A legbizalmasabb iratokat, küldeményeket is rábízza Vona, feleségével Krisztinával is belsőséges viszonyban áll a férfi.

Amint a biztonsági kamerák felvételeiről kiderült, a Jobbikos osztag már a behatolás előtt jó fél órával felderítette a terepet, nyilvánvalóan valamiféle előzetes behatolási tervet készítve. Aztán trükkösen kihasználták a jóindulatú portaszolgálatot, azt állítva, hogy megbeszélt időpontra jöttek egy Ripost-újságíróhoz. Ezzel a hazugsággal és csalással végül sikerült egy belépőkártyához is hozzájutniuk.

Az irodában megjelenő Jobbik-kommandót végül a Ripost munkatársainak határozott fellépése késztette visszavonulásra. Hosszan szívósan zaklatták az udvarias recepciós hölgyet, de aztán megijedtek attól, hogy kihívják a rendőrséget. Figyelmeztették őket arra is, hogy az illegális behatolást több helyen is biztonsági kamerák rögzítették.

Vona testőre távozófélben még odasziszegte a Ripost egyik munkatársának: Visszajövünk!

Vonaáék nyilvánvalóan a Momentum példáján felbuzdulva kívánták „megfegyelmezni” a kritikus cikk íróját és persze az egész szerkesztőséget. Mint ismeretes a Momentum vezetője a FEGYŐR-nek becézett Fekete-Győr András egy másik aktivista kíséretében illegálisan behatolt az Origo szerkesztőségébe. Ott kísérőivel mindenféle engedély nélkül felvételeket készítettek, és személyesen inzultálták a róluk kritikusan írni merő újságírót.

A teljes történetet elolvashatják ezen a linken.