Robotkarmester vezényelt Andrea Bocellinek a hangversenyen – videón

 

Az ABB YuMi nevű robotja Andrea Bocellivel és a Luccai Filharmonikusokkal lépett fel a pisai Verdi Színházban.

Mint minden alkalommal az olaszországi Pisában lévő, gyönyörű, elegáns Teatro Verdiben tartott előadások előtt, a zenészek most is a Maestróra figyelve, a hangszereiket készenlétben tartva, szemüket rászegezve, összpontosítva vártak.

A szólisták is készen álltak, várva a karmester mozdulatát, hogy beintse pálcájával a kezdést. Ám ez nem egy szokványos előadás és karmester volt.

Ezúttal YuMi, az ABB és a világ első, igazán együttműködő, kétkarú robotja mutatkozott be, mint karmester.

A keddi előadáson YuMi vezényelte az olasz tenor, Andrea Bocelli Verdi művekből összeállított jótékonysági előadását, amelyet az Első Nemzetközi Robotikai Fesztivál gálaestjeként tartottak.

Az egyik legszebb olasz színházi hagyományként Maestro Bocelli elénekelte Verdi Rigolettójából a „Az asszony ingatag” kezdetű híres áriát YuMi vezényletével.

YuMi tovább folytatta a vezénylést, amikor Maria Luigia Borsi előadta Lauretta klasszikus szoprán áriáját Puccini „Gianni Schicchi”-jéből.

A színpadon Maria Luigia Borsi YuMi-val

A színpadon Maria Luigia Borsi YuMi-val

Zárásként a robot vezényelt egy részletet Mascagni Parasztbecsület című operájának intermezzójából is.

Yumi

Korábban egyszer fordult elő, hogy a Sony humanoid robotja, ASIMI 2008-ban egy zenekart vezényelt, de akkor a robot szinte kizárólag csak a jobb karját használta a dirigáláshoz.

A svájci fejlesztésű YuMi nevű robot gesztusai roppant kifinomultak, kifejezőek – mondta el Andrea Colombini, a színház igazgatója.

Mint mondta, a technológia fejlődése rendkívüli lehetőségeket kínál a robotok gesztusainak és kifejezésmódjának finomodásában. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az olyan robotok, mint YuMi azért nem szorítják majd le az igazi karmestereket a pódiumokról.

“A robot használni tudja a karjait, ám a lélek, a szellem örökké az emberé marad” – mondta Colombini.

Egy zenekar vezénylése a művészetek legmagasabb formája – a zenészek egyedi hangjainak összhangba hozása a zeneszerző elgondolásának megfelelően.

YuMi egyike a robottechnológia csúcsteljesítményének, megváltoztatja azt, ahogy a világ tekint az ember-robot együttműködésre. Az előadás alatt a két világ akadálytalan összefogása megmutatta, miként tud ember és a gép teljesen új módon együttműködni.

Előadását két lépésben építették fel. A gyakorlás során a „lead-through programming” technológia segítségével rögzítették Columbini mozdulatait, amikor a robot két karját úgy vezették, hogy azok minden apró részletre kiterjedően kövessék a mozdulatokat; majd ezeket a mozdulatokat rögzítették.

Második lépésben az ABB RobotStudio szoftverével finomhangolták a mozdulatokat, amikor is szinkronizálták a mozgást a zenével.