Óriási hadgyakorlattal fitogtatja erejét Moszkva

 

Az orosz források szerint 12,7 ezer katonai vesz részt a műveletekben, ám a nyugati megfigyelők szerint a tényleges szám ennek a többszöröse lehet.

Csütörtökön vette kezdetét a Zapad 2017 névre keresztelt mega-hadgyakorlat, melyet az orosz fegyveres erők a szomszédos Fehéroroszország haderejével közösen hajtanak végre. Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a hét napig tartó, védelmi és terrorelhárító jellegűnek mondott hadgyakorlaton mintegy 12 700 katona és 680 harcjármű, 70 repülőgép és 10 hajó vesz részt, Fehéroroszországban és Oroszország három régiójában, a Kalinyingrádi, a Leningrádi és Pszkovi megyében. Moszkva mintegy 5,5 ezer, Minszk pedig mintegy 7,2 ezer katonát mozgósított.

NATO-országok szakpolitikusai szerint azonban Oroszország az általa közölt adatoknál jóval nagyobb haderőt, több mint 100 ezer katonát vezényel a hadgyakorlatra. Az orosz rotációs rendnek megfelelően legutóbb négy évvel ezelőtt került sor ekkora erőket felvonultató katonai műveletekre Oroszország nyugati határai mentén. Az akkori hadgyakorlatot követően pár hónappal az orosz hadsereg megszállta az Ukrajnához tartozó Krím-félszigetet.

Ez is közrejátszik abban, hogy a szomszédos országokban és a nyugati katonai szövetségben is egyaránt feszült figyelemmel követik az orosz csapatmozgásokat. Petro Porosenko ukrán elnök múlt héten abeli félelmének adott hangot, hogy a hadgyakorlat felkészülés lehet egy Ukrajna elleni invázióra. Katonai szakértők ugyanakkor valószínűtlennek tartják, hogy egy ilyen műveletre sor kerülne.

Magyar szerepvállalás a Baltikumban

A NATO az elmúlt időszakban jelentős csapaterősítésekbe kezdett a keleti tagállamokban, ezek közül is elsősorban Lengyelországban és a balti országokban. Az elrettentésben hazánk is részt vesz. Jelenleg egy magyar lövészszázad teljesít szolgálatot az észtországi Voruban.

A magyar Gripenek is hozzájárulnak a balti légtér védelméhez – Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A magyar Gripenek is hozzájárulnak a balti légtér védelméhez – Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A jövőben a szintén észtországi Amari támaszpontra is érkeznek magyar katonák, és 2019 a magyar Gripenek ugyancsak visszatérnek a balti szövetségeseink légterének biztosítása érdekében, jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közelmúltba.

Tervezett hadgyakorlat

A Zapad 2017 hadgyakorlat manővereiről múlt héten Bakuban egyeztetett Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök és Petr Pavel, a NATO katonai bizottságának elnöke. Geraszimov hangsúlyozta a manőverek előre tervezett és védelmi jellegét, valamint azt, hogy azok nem irányulnak harmadik ország ellen.

Az orosz tábornok szerint a Zapad-2017 senki ellen sem irányul, annak célja az orosz-fehérorosz Szövetségi Állam biztonságának szavatolása. Oroszország és Fehéroroszország kétéves rendszerességgel rendez hasonló hadgyakorlatot. A Zapad-2017-re való felkészülés márciusban kezdődött meg egy moszkvai, majd egy minszki és egy szentpétervári törzsvezetési gyakorlattal.