Nőttek a mezőgazdasági felvásárlási árak

 

Júliusban a növényi termékek ára 1,4 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékek ára 10,6 százalékkal nőtt, így a mezőgazdasági termelői árak 3,0 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakáét - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A gabonafélék ára 3,9 százalékkal mérséklődött. Megkezdődött az új betakarítású búza értékesítése, és az ár 11 százalékkal nőtt a tavaly júliusihoz mérve, míg a kukoricáé 11 százalékkal csökkent. A zöldségek átlagára mindössze 0,6 százalékkal emelkedett, a burgonyáé 18,5 százalékot esett tavaly júliushoz mérve. A gyümölcsök ára 23,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az élő állatok termelői ára 4,7, az állati termékeké 27,1 százalékkal emelkedett. A vágósertés ára 6,6 százalékkal nőtt. A tej ára 36 százalékkal emelkedett, felvásárlási ára literenként 94 forint volt, ami a 2014. év végi árnak felel meg.

Mezgazd - termelői árak -ksh - táblázat

A január-júliusi időszakban a növényi termékek ára 2,0 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékeké 11,7 százalékkal emelkedett, így a mezőgazdasági termelői árak 2,9 százalékkal nőttek a 2016. január-júliusi időszakhoz képest. A gabonafélék ára 3,9 százalékkal volt alacsonyabb, mint a tavalyi év első hét hónapjában, a zöldségek 3,1, a burgonya 8,0 százalékkal volt olcsóbb, de a gyümölcsök héthavi átlagára 14,4 százalékkal nőtt.