Többet Merkel nem vitázik Schulzcal

 

Javában dübörög a kampány Németországban, 10 nappal a Bundestag választások előtt. Továbbra is a választási győzelemért küzd és nem foglalkozik a pártja alacsony támogatottságát mutató közvélemény-kutatásokkal Martin Schulz. A német szociáldemokraták kancellárjelölte kihívta egy újabb televíziós vitára Angela Merkelt, de a hivatalban lévő kormányfő ezt elutasította - hangzott el az M1 csatorna műsorában.

A választások előtti kancellári vita már 2005 óta változtatások nélkül zajlott: kilencven percig tartott, egy vitát folytattak, négy műsorvezető kérdezte a jelölteket, és négy csatorna közvetítette élőben az adást – tájékoztatott a helyszíni tudósító Berlinből.

Idén azonban a televízió megszerette volna változtatni a formátumot, nézőket akart hívni a stúdióba, illetve egy vita helyett, két vitát akart lebonyolítani.

Angela Merkel és stábja ezt azonnal elutasította, sőt kijelentették, ha megváltozik az eddigi viták formája, akkor egyáltalán nem kíván vitatkozni kihívójával.

A tévétársaságok gyorsan reagáltak, és jobbnak látták elfogadni, hogy még mindig jobb, ha lesz egy vita, mint egysem.

A tudósító úgy vélte, hogy Martin Schulzot nem igazán lepte meg Angela Merkel elutasító válasza, sokkal inkább üzenetet szeretett volna küldeni a választó polgároknak, hogy ő hajlandó lett volna még egy vitára ellenfelével, aki ezt visszautasította.

A már lezajlott vitában a közvéleménykutatók szerint Angela Merkel volt jobb, mert olyan témákról esett szó, melyek leginkább neki kedveztek. Ilyen téma volt Donald Trump, Észak-Korea, a menekültválság és Európa helyzete, melyek vitatásában Merkel sokkal több pontot szerzett, mint ellenfele. Az olyan témák azonban, mint a nyugdíj, oktatás vagy digitalizáció, ahol Schulz lett volna jobb, nem kerültek terítékre vagy csak nagyon röviden említették őket – tájékoztatott a tudósító.