Meghosszabbították az orosz és oroszbarát személyek elleni uniós szankciókat

 

További hat hónappal meghosszabbította az Európai Unió azoknak a szankcióknak a hatályát, amelyeket Ukrajna területi épségének megsértése miatt rendeltek el orosz, valamint oroszbarát ukrán természetes vagy jogi személyekkel szemben - jelentette be csütörtökön a tagállami kormányokat tömörítő tanács sajtószolgálata.

Az Európai Unió 149 természetes és 38 jogi személy ellen tart érvényben korlátozásokat, amelyek keretében zárolták az érintettek vagyonát az EU-ban – ez főként a bankszámláikra, de bizonyos esetekben például az ingatlanaikra is vonatkozik. A természetes személyek ezen túlmenően nem utazhatnak be az unióba.

A legutóbb márciusban meghosszabbított szankciós listán szerepel többek között Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes, két védelmiminiszter-helyettes, illetve Arkagyij Rotenberg üzletember, Vlagyimir Putyin elnök korábbi dzsúdópartnere.

Luhanszk, 2017. július 22. Oroszbarát szakadár fegyveresek a terrortámadás elleni védekezést gyakorolják az ellenőrzésük alatt lévő kelet-ukrajnai Luhanszkban 2017. július 21-én. (MTI/EPA/Alekszandr Jermocsenko)

Luhanszk, 2017. július 22.
Oroszbarát szakadár fegyveresek a terrortámadás elleni védekezést gyakorolják az ellenőrzésük alatt lévő kelet-ukrajnai Luhanszkban 2017. július 21-én. (MTI/EPA/Alekszandr Jermocsenko)

Sajtóhírek szerint több mint tízezer ember vesztette életét a fegyveres konfliktusban

Az EU Ukrajna szuverenitásának, területi épségének aláásása, veszélyeztetése, megsértése miatt rendelte el a büntetőintézkedéseket a listán lévőkkel szemben.

Nem ebbe a szankciócsoportba tartoznak az Oroszországgal szemben érvényesített, egyes szektorokat – egyebek közt az olajipart – célzó gazdasági korlátozások, amelyeknek a hatályát már júniusban meghosszabbították.

Sajtóhírek szerint a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban eddig több mint 10 ezer ember vesztette életét.