Ma még rendőrt rabolnak, holnap tanár lesz belőlük

 

Elloptak egy üzemanyag-szállító tartálykocsit, két autóbuszt, majd elraboltak négy rendőrt tanár szakos főiskolások a dél-mexikói Guerrero szövetségi államban, hogy kicseréljék őket 10 társukra, akiket a rendőrök korábban őrizetbe vettek lopások miatt - közölte szerdán az állam biztonsági szóvivője.

Ugyanarról az Ayotzinapa főiskoláról van szó, mint amelynek diákjai évek óta hírhedtek autóbuszlopásaikról, és amelynek 43 diákját 2014-ben elrabolták. Az elrabolt tanulók sorsa azóta is ismeretlen, bár valószínűleg a rendőrök átadták a főiskolásokat egy bűnbanda tagjainak, akik meggyilkolták őket, holttestüket pedig elégették – az eset nagy felháborodást keltett az országban, és külföldön is.

Az Ayotzinapa tanárképző főiskola diákja kővel dobálja Guerrero mexikói szövetségi állam parlamentjének bejáratát Chilpancingóban 2014. szeptember 29-én - a tiltakozást az váltotta ki, hogy az előző napokban történt, 6 halálos és 25 sebesült áldozatot követelő erőszakcselekményekben eltűnt a főiskola 57 diákja (Fotó: MTI/EPA/José Luis de la Cruz)

Az Ayotzinapa tanárképző főiskola diákja kővel dobálja Guerrero mexikói szövetségi állam parlamentjének bejáratát Chilpancingóban 2014. szeptember 29-én – a tiltakozást az váltotta ki, hogy az előző napokban történt, 6 halálos és 25 sebesült áldozatot követelő erőszakcselekményekben eltűnt a főiskola 57 diákja (Fotó: MTI/EPA/José Luis de la Cruz)

A főiskola diákjai most valószínűleg azért lopták el a tartálykocsit, hogy üzemanyaggal feltöltsék azokat a korábban ellopott buszokat, amelyeket az iskola udvarán őriznek. Loptak két újabb buszt is, valamint több élelmiszer-szállító teherautót. A rendőrség 10 tanulót őrizetbe vett, társaik azonban ezután elraboltak négy rendőrt autójukkal együtt, hogy kicseréljék őket a letartóztatott diákokra.

A guerrerói biztonsági szóvivő közlése szerint a rendőrség hajlandó volt kicserélni az őrizetes diákokat az elrabolt kollégákra – a tartálykocsi, a buszok és a teherautók visszaszolgáltatásáról még tárgyalások folynak.