Középpontban az élet védelme

 

Ma Magyarországon minden tizedik újszülött korán jön a világra, azaz a baba a harminchatodik hét előtt jön világra. Ez azt is jelenti a számok nyelvére lefordítva, hogy sok magyar csecsemőnek 500 grammos születési súllyal kell megkezdenie az életét, mindezt az anyaméhen kívül, ezért nagyon fontos, hogy megfelelő intézményhálózat és eszközpark álljon rendelkezésre. Az eheti Figyelőben megjelent „Középpontban az élet védelme” című cikkből kiderül, hogy a megújuló koraszülött-osztály, a csökkenő csecsemőhalandóság és a növekvő születésszám megfordította a hosszú évek óta tartó negatív trendet.

A hetilap nyomtatott változatában megjelent írás szerint az elmúlt időszak koraszülött szempontból egyik fronttérsége Borsod-Abaúj-Zemplén megyében sikerült világszínvonalú koraszülött-központot létrehozni a megyei kórházon belül, és Bács-Kiskun Megyei Kórházban is megfelelő körülmények várják a csöppségeket.

Fontos a fűthető inkubátor

Itt a legújabb beszerzéseknek hála már fűthető inkubátorok találhatóak, hiszen ahogy azt Földvári-Nagy Zsuzsanna, a Koraszülöttekért Országos Egyesület (Kore) elnöke a cikk szerzőjének elmondta, minél jobban hasonlít az anyaméhhez a koraszülött babák számára kialakított környezet, annál nagyobb és gyorsabb az esélyük a gyarapodásra.

A fűtésnek kedvező élettani hatásai vannak ugyanis a kisdedekre, hiszen az anyaméhben található hőmérsékletet tudják biztosítani nekik, így kiegyensúlyozottabbak lesznek. Valamint azt sem utolsó szempont, hogy egyébként – ahogy azt a szerző megfogalmazza – a babákat a szülei k is könnyebben tudják gondozni.

 

Egy koraszülött gyermek a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának koraszülött intenzív osztályán a koraszülöttek világnapján, 2015. november 17-én. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

(MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Tudvalevő – ismerteti az írás -, hogy Magyarországon az Emmi hathatós támogatásának hála huszonegy ún. PIC (Perinatális Intenzív Centrum – a szerk.) újult meg mintegy ötmilliárdos költségvetésből, ezzel pedig tovább csökkent a csecsemőhalandóság Magyarországon.

Bethesda: lombikprogram és koraszülöttek  

De egy új kezdeményezést sem felejt el az írás, ugyanis ismerteti, hogy a Bethesda Gyermekkórházban átalakuló szülészeti osztály három alappilléren fog állni. Ezek közül egy lesz a teljes biztonságot adó, abortuszmentes és kevésbé medikalizát háttér, a világos pénzügyi rendszer lesz a másik, a harmadik pedig a hálapénz-mentesség.

Érdekesség, hogy a Bethesda egyike lesz annak a két intézménynek, ahol a kormány által bejelentett lombikprogram kiemelt szerepet kaphat, és ezért új centrummal  fog bővülni az intézmény.