Hetven százalékkal nőtt a terrorgyanús őrizetesek száma Nagy-Brittaniában

 

A vizsgált tizenkét hónapban 379 embert vettek őrizetbe terrorgyanú alapján, közel 70 százalékkal többet, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban.

A 24 oldalas jelentés szerint a vizsgált tizenkét hónapban 379 embert vettek őrizetbe terrorgyanú alapján, 68 százalékkal többet, mint az egy évvel korábbi azonos időszakban. A kimutatás szerint ez a legmagasabb éves adat azóta, hogy a tárca 2001-ben elkezdte e statisztika rendszeres évenkénti összeállítását. A tavaly júniussal zárult egy évben 226 őrizetbe vétel történt terrorizmushoz köthető bűncselekmények gyanújával.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Juan Herrero)

Képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Juan Herrero)

A belügyminisztérium csütörtöki ismertetése szerint az idén júniusban véget ért tizenkét hónapban terrorgyanúval őrizetbe vett emberek közül eddig 123 – 32 százalék – ellen emeltek vádat, 189 embert – az őrizetbe vettek felét – vádemelés nélkül elengedtek. Az idei első fél év végén 204 ember volt rács mögött – 78 százalékuk elítéltként, 22 százalékuk vizsgálati fogságban – terrorizmushoz kapcsolódó cselekmények miatt, 35 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A brit belügyminisztérium összesítése szerint 91 százalékuk szélsőséges iszlamista, 5 százalékuk szélsőjobboldali, 4 százalék “egyéb” szélsőséges nézeteket vallott.

Három hónap, négy merénylet

Az idei év első felében három hónap alatt négy terrorcselekmény történt Nagy-Britanniában. Március 22-én egy magányos támadó bérelt járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni parlament mellett ívelő Westminster híd zsúfolt járdáján, ezután kiszállt, és megkéselte a parlament bejáratát őrző rendőrök egyikét, aki életét vesztette. Ennek a merényletnek a meggyilkolt rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A parlament fegyveres őrsége agyonlőtte a támadót.

Rendőrök sorfala előtt halad el a halálra késelt, 48 éves Keith Palmer brit rendőrtiszt koporsóját szállító halottaskocsi útban southwarki székesegyház felé Londonban 2017. április 10-én (Fotó: MTI/EPA/Sean Dempsey)

Rendőrök sorfala előtt halad el a halálra késelt, 48 éves Keith Palmer brit rendőrtiszt koporsóját szállító halottaskocsi útban southwarki székesegyház felé Londonban 2017. április 10-én (Fotó: MTI/EPA/Sean Dempsey)

Májusban egy manchesteri popkoncert helyszínén egy öngyilkos merénylő pokolgépet robbantott, 22 embert, köztük hét gyermeket megölve. Június elején három terrorista egy furgonnal a London híd járdájára hajtott fel, ahol gyalogosokat gázolt el, majd a közeli piac, a Borough Market környékén sok embert megkéselt. Ebben a támadásban heten életüket vesztették, 48-an megsérültek.

A kiérkező fegyveres rendőri egység a három merénylőt az első bejelentéstől számított nyolc percen belül agyonlőtte. Néhány nappal később egy angol férfi furgonjával az  észak-londoni Finsbury Park mecsetjének tagjai közé hajtott. A merényletben egy ember meghalt, kilenc sérültet kórházba szállítottak.