Elpusztult a világ legidősebb, fogságban élő pandája

 

Pasze életkora emberi években meghaladta a százat. Az egyik legismertebb panda volt Kínában, róla mintázták az Ázsiai Játékok kabalafiguráját. Azt követően lett a legidősebb panda, hogy tavaly októberben a hongkongi állatkertben élő, 38 éves Csia Csia elpusztult.

A nőstény medve az egyik legismertebb panda volt Kínában, mivel 1990-ben róla mintázták az Ázsiai Játékok kabalafiguráját. A Szecsuan tartomány Paohszing megyéjében napvilágot látott Pasze, Pan Pan “művésznéven”, a kabala megihletőjeként vált igazán sztárrá.

Születésnapját minden évben nagy pompával, a tévékamerák kereszttüzében ünnepelték a fucsoui pandakutató központban, Fucsien tartományban, legutóbb idén január 18-án. Noha magas volt a vérnyomása és néhány éve szürkehályogműtéten is átesett, gondozói szerint akkor még alapvetően jó egészségnek örvendett. A 100 kilós állat szervezete azonban már elöregedett, ezért csak folyadékokkal és kevés bambuszlevéllel táplálkozott.

“Nehéz szívvel és mély szomorúsággal tudatjuk, hogy Pasze, a sztárpanda, a barátság hírnöke Kínában és külföldön, 2017. szeptember 13-án 8 óra 50 perckor 37 évesen elhunyt” – adott ki közleményt csütörtökön a pandakutató központ. A kínai köztévében élő riportot sugároztak a korrekorder óriáspanda búcsúztatásáról.

A központ igazgatója szerint a matuzsálemi korú óriáspanda többféle betegségben szenvedett halálakor, köztük májzsugorban és veseelégtelenségben. Június óta betegeskedett, és az orvosok minden lehetséges módon próbálták meghosszabbítani életét.

Paszét augusztusban ismerte el a világ legöregebb, fogságban élő óriáspandájaként a Guinness Világrekordok. Tavaly októberig a hongkongi állatkertben lévő Csia Csia volt a világ legidősebb óriáspandája, a nőstény 38 évesen múlt ki. Vadon átlagosan 15-20 évig élnek a pandák, fogságban azonban a jobb életkörülmények miatt sokkal hosszabb életkort is elérnek.

2017 januári felvétel a születésnapos Paszéról. (Fotó: AFP)

2017 januári felvétel a születésnapos Paszéról. (Fotó: AFP)

Pasze vadon született 1980-ban. Négyévesen beleesett egy jeges folyóba, ahonnét környékbeli falusiak mentették ki, ők nevezték el a szecsuani Pasze-szurdokról, ahol az eset történt. Szerencsés kimenetelű balesete után a falusiak küldték őt a fucsoui központba is, ahol hátralévő életét leélte.

Utódok nélkül halt meg, de nagyon tehetséges volt, szerette a súlyemelést, szívesen biciklizett és kosárlabdázott. Élete során több súlyos betegségen esett át, amelyeket egyebek közt odaadó, vele 27 éven át törődő gondozójának, a 2016-ban 44 évesen elhunyt Si Feiningnek köszönhetően élt túl.

Szakértők szerint Pasze szokatlanul hosszú életének jelentős tudományos értéke volt, mert a fucsoui közeg, ahol él, jelentősen eltér az óriáspandák természetes élőhelyétől.

A fucsoui pandaközpont kedvencének porhüvelyét egy külön e célra építendő múzeumban helyezik el, hogy úgymond “az emberek örökké emlékezhessenek rá és osztozhassanak az ember és természet közti harmonikus fejlődés szellemiségén”.

Az egyedül Kínában honos óriáspandák a világ legveszélyeztetettebb állatfajai közé tartoznak; a legfrissebb felmérések szerint 2013 végén 1864 élt közülük vadon, 422 pedig fogságban.