Egyéves az M5 kulturális csatorna

 

Kiemelt nappal ünnepli egyéves születésnapját szeptember 17-én, vasárnap az M5, a közmédia legfiatalabb, oktatással, kultúrával és ismeretterjesztéssel foglalkozó tematikus csatornája, amely 2016. szeptember 18. óta áll a magyar kultúra szolgálatában. A csatorna hétköznapjairól, az elmúlt időszak élményeiről a műsorvezetőket kérdezte a Hirado.hu.

Az elmúlt közel egy évben az M5 forgatócsoportjai jelen voltak a magyar kulturális élet összes kiemelkedő rendezvényén. A stáb bejárta az ország szinte minden szegletét. Az M5 többek között az Arany és Kodály Emlékév, a Reformáció 500 eseménysorozat, a Solti György Nemzetközi Karmesterverseny, vagy a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál együttműködő partnere volt.

A csatorna vendégei között volt a hazai kulturális élet számos meghatározó szereplője, továbbá a magyar dokumentumfilmes szakma legfontosabb megmutatkozási fórumává vált.

Az M5 minden korosztály számára hasznos információkkal kíván szolgálni, ezért indította el a 8-12 éveseknek szóló Ismerd meg! műsort Tóth Csilla vezetésével. A műsor tudománnyal, művészettel foglalkozik, de egyaránt ad tippeket, hogy viselkedjenek a gyerekek különböző élethelyzetekben, az iskolában, életben.

Csilla szerint a műsor nagyon hasznos ennek a korosztálynak, mert olyan témákat kínál nekik tálcán, melyekkel nehezen találkoznának szemtől-szemben az életben.

A tartalom erős és menő

Dobos Evelin és Bősze Ádám a Hétvégi belépő című műsort vezeti a csatornán. Ádám nagyon sok lendületet merít műsorvezető társa fiatal lelkesedéséből, Evelin pedig nehezen tudta szavakba önteni mennyire hálás azért, hogy részt vehet az M5 életében. Nagy értéknek tartják, hogy van egy csatorna ahol filmeket eredeti nyelven láthatnak a nézők és, hogy vannak opera, színház közvetítésék melyeket otthon ágyban fekve is elérhetnek az emberek.

Finoman áthangolódnak az emberek

Takács Bence Ervin 10 évnyi híradózás után került az M5 kulturális csatornához, őt láthatjuk a Kulturális Híradó műsorvezető székében. Úgy emlékezett vissza, hogy a csatorna indulása előtt érezhető eufória és várakozás volt a levegőben az M5- irányába, ám a kultúra összerántotta a csapatot, minden flottul működött az első perctől kezdve. Hozzátette: lehet, hogy még nem nézik több millióan a csatornát, ám az érezhető, hogy aki egyszer odakapcsol annak ha lassan is de belekúszik a mindennapjaiba.