E-bookon járhatjuk be a szaturnuszi rendszert a Cassinivel

 

Az amerikai űrügynökség e-bookkal tiszteleg a hamarosan végzetébe rohanó, igen termékeny Cassini űrszonda előtt. A könyv ingyenesen letölthető többféle formátumban.

A Cassini-Huygens-misszió forradalmasította ismereteinket a szaturnuszi rendszerről, és olyan meglepő helyszínekre bukkant a Naprendszerben, ahol az általunk ismert élet potenciálisan megvetheti lábát.

Az eddigi legnagyobb felbontású színes felvétel a B gyűrű belső, középső részéről. (Fotó: NASA/JPL-Caltech/Űrtudományi Intézet)

Az eddigi legnagyobb felbontású színes felvétel a B gyűrű belső, középső részéről. (Fotó: NASA/JPL-Caltech/Űrtudományi Intézet)

2004-es érkezése óta egyik felfedezést tette a másik után: kiderült, hogy a Szaturnusz nagyon távol áll a nyugodt, magányos bolygó képétől. A Cassini megfigyeléseinek hála rengeteg adatot gyűjtöttek be a kutatók a bolygó kaotikus és aktív gyűrűiről, valamint az alant dühöngő viharról. A Titán és Enkeladusz holdakról készült felvételek az élet lehetőségét vetették fel. A bolygó, gyűrűi és holdjai ellenállhatatlan és kimeríthetetlen kutatási terepet kínálnak, ezért a szakemberek máris azt tervezik, hogy a Cassini „halála” után visszamennek.

A szonda már pályára állt a pénteki, végső merüléshez a bolygó felső légkörébe, amely véget vet tizenhárom éves vizsgálódásának. Azért döntöttek a kontrollált megsemmisítés mellett, mert így a Szaturnusz holdjai biztosan érintetlenek maradnak a későbbi vizsgálatokhoz. A szonda egyébiránt missziójának Nagy finálé névre keresztelt zárószakaszában van, égisze alatt 22 merülést végzett a bolygó és gyűrűi közötti résben.

A bő egy évtized alatt begyűjtött, mintegy 450 ezer látványos fotó és izgalmas megfigyelés előtt tisztelegnek az e-book készítői: a NASA Bolygótudományi Divízója, a Sugárhajtási Laboratórium, valamint a Hold- és Bolygótudományi Intézet szakembergárdája.

A Szaturnusz és gyűrűi 1,4 millió kilométeres távolságból. (Fotó: NASA/JPL-Caltech/Űrtudományi Intézet)

A Szaturnusz és gyűrűi 1,4 millió kilométeres távolságból. (Fotó: NASA/JPL-Caltech/Űrtudományi Intézet)

Míg a felvonultatott képek csak a jéghegy csúcsát reprezentálják, a szerzők reménykednek benne, hogy művészeket és felfedezőket ihletnek meg puszta szépségükkel, amelyet csak az általuk képviselt tudományos megfigyelések és felfedezések múlnak felül.

A Cassini egyébiránt még az előtte álló kis időben is készít felvételeket, ezeken a „gyűrűk ura” még hatalmasabbnak látszik majd, ahogyan közelít felé. Az utolsó fényképeket a tervek szerint csütörtökön lövi és küldi haza.