Kisebbségvédelmi központot nyit Bukarest Kárpátalján

 

Románia kisebbségvédelmi és kulturális információs központot nyit az ukrajnai Aknaszlatinán - döntötte el szerdán bukaresti kormány, amely ezzel a lépéssel az ott élő románok etnikai és nyelvi identitását akarja megvédeni a kijevi kisebbségellenes intézkedésektől. Ukrajnában közel 400 ezer román anyanyelvű ukrán állampolgár él.

A Főtér beszámolója szerint a központ megnyitása illeszkedik abba a román kormánystratégiába, amelyet a határon túli román közösségek támogatására, valamint etnikai, kulturális és nyelvi identitásuk megőrzésére alkottak meg.

Aknaszlatina látképe egy webkamera felvételén. Kép: Aknaszlatina / Facebook

Aknaszlatina látképe egy webkamera felvételén. Kép: Aknaszlatina / Facebook

Mint írják, a kormány programja szerint az ilyen központok szerepe, hogy érvényt szerezzenek Románia érdekeinek a kétoldalú kapcsolatokban, ami a román nyelv és kultúra oktatására és népszerűsítésére vonatkozik. Ennek értelmében az aknaszlatinai központ nyelvoktatási programokat és kulturális rendezvényeket szervez majd.

Bukarestben egyébként úgy döntöttek, hogy az intézménynek az idén kell elkezdenie működését, és a projekt a határon túli románokért felelős minisztérium egyik prioritásának számít.

A Főtér ismerteti: 2015-el kezdődően Románia már nyitott hasonló központot az ukrajnai Odessza megyében, valamint a Moldovai Köztársaságban, ahol kettő is működik. Továbbiak alapítását tervezik Szerbiában, Albániában, ahol szintén számottevő román közösségek élnek – olvasható a közleményben.

A bukaresti külügyminisztérium adatai szerint Ukrajnának 400 ezer román anyanyelvű lakosa van a románnal azonosnak tekintett moldovai nyelvűeket is beleértve.