Az EU a világ szociális kiadásainak negyven százalékát fedezi

 

Míg az Európai Unió a világ népességének 7 százalékát adja, a GDP-jének pedig a 23 százalékát, addig a globális szociális kiadások közel 40 százalékát ez a közösség költi el - mutatott rá Áder János köztársasági elnök, vitatva a szociális válság felé haladó Európa képét az Arraiolos-csoport csütörtöki máltai találkozóján.

Az európai államfők egy csoportjának találkozóján a szociális problémákkal kapcsolatos felvetésekre válaszolva Áder János kijelentette: Európában nőtt a munkahelyek száma, bár nem minden országban egyformán. Ha az elszegényedés veszélyeztetné a kontinenst – ahogy az az ülésen felvetődött – nem akarnának milliószám az unióba jönni. Az elnök a megoldások megvitatását ajánlotta a résztvevőknek.

Áder János pénteken munkareggeli keretében találkozik Frank-Walter Steinmeier német elnökkel.

Az Arraiolos-csoportot 2003-ban hívta életre Jorge Sampaio portugál elnök azoknak az európai államfőknek a részvételével, akik parlamentáris köztársaságok elnökei. A közvetlen végrehajtó hatalmat nem gyakorló államfők többé-kevésbé éves rendszerességű találkozóinak célja az európai együttműködéshez kötődő témák megvitatása.

Valletta, 2017. szeptember 14. Marie-Luise Coleiro Preca máltai elnök (b) beszél, jobbról Áder János köztársasági elnök (j4) az Arraiolos-csoport kétnapos tárgyalása megnyitóján a Grandmaster’s Palace-ban, Vallettában 2017. szeptember 14-én. Az Arraiolos-csoportot 2003-ban hívta életre Jorge Sampaio portugál elnök azoknak az európai államfőknek a részvételével, akik parlamentáris köztársaságok elnökei. MTI Fotó: Illyés Tibor

Tizenharmadik alkalommal találkoztak a csoport tagjai

A csoport tagjai idén tizenharmadik alkalommal találkoznak. A tanácskozáson részt vesz még az osztrák, a bolgár, a horvát, az észt, a német, a görög, az olasz, a lett, a lengyel a portugál és a szlovén elnök.

A határok átlépése címmel megrendezett idei kétnapos találkozót Marie-Louise Coleiro Preca, Málta elnöke nyitotta meg, aki a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta és közös cselekvésre hívta fel a résztvevőket.

A jelenlévők a szekcióülést megelőzően “A szociális Európa visszafoglalása a globális ragadozó gazdaság árnyékában”  címmel hallgattak meg vitaindító előadást.