Áder részt vesz az Arraiolos-csoport máltai találkozóján

 

A közvetlen végrehajtó hatalmat nem gyakorló államfők többé-kevésbé éves rendszerességű találkozóinak célja az európai együttműködéshez kötődő témák megvitatása.

Az Arraiolos-csoportot 2003-ban hívta életre Jorge Sampaio portugál elnök azoknak az európai államfőknek a részvételével, akik parlamentáris köztársaságok elnökei. A csoport arról a portugáliai kisvárosról kapta nevét, ahol az első találkozót tartották. A csoport tagjai idén tizenharmadik alkalommal találkoznak, a vendéglátó ezúttal Marie-Louise Coleiro Preca, Málta elnöke. A találkozón részt vesz még az osztrák, a bolgár, a horvát, az észt, a német, a görög, az olasz, a lett, a lengyel a portugál és a szlovén elnök.

Áder János köztársasági elnök (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

Áder János köztársasági elnök (MTI Fotó: Bruzák Noémi)

A jelenlévők a szekcióülést megelőzően “A szociális Európa visszafoglalása a globális ragadozó gazdaság árnyékában”  címmel hallgatnak meg vitaindító előadást. Áder János pénteken munkareggeli keretében találkozik Frank-Walter Steinmeier német elnökkel.

A találkozót idén a határok átlépése szlogen jegyében rendezik. Ahogy a rendezvény honlapján is olvasható, napjainkban, amikor Európa egyre megosztottabb mind a társadalmi osztályok, mind az etnikai törésvonalak mentén, az unió államfői rávilágíthatnak, hogyan fedezheti fel ismét a kontinens a hagyományos társadalmi értékeit, és hogyan juthat el a szolidaritás egy magasabb szintjére. A találkozón a migráció, mint a kontinensre nehezedő legnagyobb kihívás figyelembe vételével vitatják meg a többi között a mediterrán térséget érintő problémákat.