Természetvédelmi szervezetek fogtak össze Európa keselyűiért

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is csatlakozik ahhoz a keselyűvédelmi kampányhoz, mely a keselyűgyilkos szer, az állatorvosi diclofenac betiltatását tűzte ki célul.

A kampányt öt európai madárvédelmi- és természetvédelmi szervezet: a spanyol SEO, a Keselyűvédelmi Alapítvány (VCF), a portugál SPEA, a WWF Spanyolország, valamint a BirdLife Európa és Közép-Ázsia kezdeményezte - írja közleményében a  Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

A tápláléklánc csúcsán elhelyezkedve ezek a csodálatos madarak a természet nélkülözhetetlen köztisztasági alkalmazottai. Hatalmas szívességet – ezáltal komoly ökoszisztéma-szolgáltatást – tesznek az emberiségnek azzal, hogy eltakarítják az elpusztult állatok tetemeit, így olyan kórokozók elterjedését előzhetik meg, melyek a tetemek bomlásakor keletkeznek.

Az állatgyógyászatban is kiterjedten használt diclofenac hatóanyagú gyulladáscsökkentő gyógyszerek szermaradványai a kezelt háziállatok elhullásával nem illannak el. A keselyűk szervezete különösen érzékeny a diclofenacra, az ezzel kezelt háziállatok teteméből fogyasztók súlyos vesekárosodást követően szinte minden esetben elhullanak.

Keselyűk (Fotó: EPA/Marcelo Sayao)

Keselyűk (Fotó: EPA/Marcelo Sayao)

A közlemény szerint a 20. század végén az ázsiai országokban a diclofenac okozta mérgezések miatt kevesebb, mint 10 év alatt 99 százalékkal csökkent egyes keselyűfajok populációja, ami a kipusztulás szélére sodorta őket. A diclofenac a legelőn kint hagyott haszonállatok tetemeinek csupán 1 százalékában volt jelen, mégis elegendő volt hozzá, hogy az indiai szubkontinens majdnem teljes keselyűállományát kipusztítsa.

Spanyolországban, Portugáliában és Olaszországban él Európa keselyűállományának 95 százaléka. A diclofenac-kal kapcsolatos ázsiai tapasztalatokból okulva a mi felelősségünk is, hogy megvédjük az európai populációt – írja közleményében az MME.

Spanyolországban évente körülbelül 6000 fakókeselyű pusztulhat el a szer használata miatt. Ez egy 10 éves időszakot vizsgálva 70 százalékos állománycsökkenést eredményezne.

Nem csak a keselyűk vannak veszélyben

Az MME közleménye szerint különösen aggasztó, hogy a kutatások bebizonyították, a diclofenac nemcsak a keselyűkre, hanem más ragadozómadár-fajokra, mint például a világszerte veszélyeztetett pusztai sasra is halálosan veszélyes.

A pusztai sas legközelebbi rokonai közé tartozik a Spanyolországban élő ibériai sas, valamint hazánk egyik legjelentősebb természeti kincse, a parlagi sas, és mindkét faj fogyaszt alkalmanként döghúst is. Tehát szinte biztosra vehető, hogy a diclofenac esetleges európai elterjedése ezt a két sasfajt, és valószínűleg sok más veszélyeztetett ragadozó madarat is rendkívül hátrányosan érintene.

Fakókeselyű. (Fotó: AFP)

Fakókeselyű. (Fotó: AFP)

A közleményben kifejtik, a diclofenac betiltása nem fogja kedvezőtlenül befolyásolni a haszonállatok egészségét vagy az állattartók megélhetését. A piacon elérhető több olyan gyulladáscsökkentő szer, melynek hatása és ára hasonló hozzá, és még a keselyűkre nézve is biztonságos. Felismerve ezekben az emblematikus dögevő madarakban kifejtett közvetett és elkerülhető negatív hatásokat, számos állam – például India, Pakisztán, Nepál és Irán – már korábban betiltotta a szer használatát az állatgyógyászatban.

Tudományos körökben teljes az egyetértés: az állatgyógyászati célra használt diclofenac teljes körű betiltására van szükség, amelyet a vándorló állatfajok védelméről szóló Berni Egyezmény is szorgalmaz.

A 2001/82/EC számú direktíva alapján bármely tagállam kérheti egy állatorvosi gyógyszer hatályos engedélyének visszavonását, amennyiben az közösségi érdekeket sért. A vadon élő madárfajok védelme az Élőhely-védelmi Direktíva alapján közösségi érdek, így a diclofenac keselyűkre gyakorolt hatása elégséges indok az engedély visszavonásának kezdeményezésére – írja közleményében az MME.