Szárnyának elkopásáig muzsikál a pirregő tücsök

 

A pirregő tücsöknek, ennek a romantikára hajlamos egyenesszárnyúnak kifejlett élete alig egy-két hónap, ám ezalatt gyakorlatilag csak eszik és szerelmeskedik.

A párkeresés módszere a szerenád, a tücsök, ahogy megy le a nap, már kezdi is a hegedülést, és bár minden nap muzsikál, a szenvedély nem lohad. Ezt jelzi szárnya is, a hangszer, mire beáll a hideg, gyakorlatilag elkopik – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

Zsoldos Árpád ornitológus a műsorban elmondta, a pirregő tücsköt népiesen őszibogárnak nevezik, mivel általában ősszel szólal meg. Hangja szép hangzású, és mivel sok rovar muzsikál egyszerre, igen hangulatos.

Szavai szerint a klímaváltozás előtt a tücskök őszre fejlődtek ki. A rovar nagyon jól jelzi a globális felmelegedést, mert az utóbbi 15-20 évben egyre hamarabb szólal meg, már július elején, tehát már nem is nagyon nevezhető őszibogárnak.

Ennek oka, hogy bizonyos idő kell a hímek szárnyának kifejlődéséhez, mivel többszöri vedléssel alakulnak át. Régebben, a hosszabb telek miatt később keltek ki a peték, ezért szeptember elejére esett megjelenésük.

Zsoldos Árpád kifejtette, a tücskök szárnyukkal muzsikálnak: a hím testére merőlegesen felemeli és összedörzsöli. Kicsit be is görbíti, ami egyfajta hangszóróként működik.

Pirregő tücsök. (Fotó: AFP)

Pirregő tücsök. (Fotó: AFP)

Ahogy múlik az idő, elkopik szárnyának ciripelő berendezése, hiszen legalább egy hónapig muzsikál. Emiatt október elején a még hallható dalolók már nagyon recsegő hangot bocsátanak ki.

A tücsök egyébiránt tudja változtatni a hangmagasságot és a ritmust is annak megfelelően, hogy közeledik-e hozzá nőstény, vagy sem.

Kapcsolódó tartalom