Mennyibe kerül az új iPhone? Mire költjük a pénzt?

 

Természetesen biztonsággal megjósolhatjuk, hogy a hívők sátrat vernek majd az Apple boltjai előtt, s az X-et (nem iksz, hanem tíz) percek alatt elkapkodják majd és jönnek a várólisták.

Pedig hová tűntek a daliás idők, mikor az Apple éveken át perelte az Androidot, főként a Samsungot, hogy megoldásaival másolja az iPhone-t?

A tegnap esti Nagy Bejelentés új iPhone-ja alig hozott valami újdonságot.

És nem csupán azért, mert a hetek óta tartó, masszív kiszivárgások (szivárogtatások?) jószerével minden fontosabb paramétert régen elárultak. Mindenki megírta, mi is megírtuk.

Hanem inkább azért, mert – az innovatív Steve Jobs-i idők múltával – nagyjából megszokhattuk, hogy amit az Android évek óta kínál, azt az Apple óriási hype után, világraszóló csinnadratta közepette, kétségkívül jó ízléssel, minőségi anyagokba csomagolva előszedi, és saját, forradalmi újdonságaként, alaposan felülárazva mutatja fel a hívőknek.

Balra az évfordulós iPhone X, majd az iPhone 8, és 8 Plus (Forrás: Apple)

Balra az évfordulós iPhone X, majd az iPhone 8 Plus, és a 8 (Forrás: Apple)

Az iPhone X (másutt bevett) újdonságai:

  • 5,8 hüvelykes, az Apple szótárban éppenséggel Super Retina nevet kapott, az előlapot már teljesen beborító, 2436 x 1125 pixeles kijelző – egy éve vannak piacon a szinte a teljes előlapot betöltő készülékek (például a Samsung Galaxy S8-asé, igaz, „retina” jelző nélkül, de 2960 x 1440 pixeles felbontással);
  • nagylátószögű és teleobjektíves dupla kamera, optikai képstabilizátor – másutt szintén esztendeje adott;
  • vezeték nélküli töltés – 2013 óta létezik (az akkumulátor kapacitását az elődökhöz hasonlóan titokban tartották);
  • 64Gb tárhely – ez alatt már nemigen forgalmaz prémiumtelefont egyetlen nagy gyártó sem, inkább fölötte, Micro SD kártyával kiegészíthetően;
  • por- és vízálló – esztendőnél régebben elvárható ebben az árkategóriában.

Ellenben igazi újdonságnak hangzik, hogy az eltűnt Home gomb helyett a zárképernyő oldását magára vállaló Face ID segítségével csak rá kell nézni a telefonra, hogy érzékelőjével akár sötétben is felnyissa a telefont.

Az Androidokban használt írisz és arcszkennelés ennél jóval bizonytalanabb megoldás.

Hogy aztán a felsoroltak kinek érik meg a különben nyilván minőségi kivitelezésű X esetében a 379 990 Ft-os hazai induló árat – az elsősorban elkötelezettség és pénztárca kérdése lesz.

Miként a megoldásaiban inkább a 7-es, illetve a 7 Plus ráncfelvarrásának tűnő 8 Plus esetében a 303 ezer 900 Ft-os, a 8-asében pedig a 264 ezer 990 Ft-os induló összeg kipengetését is főként bizonyára a márkanév vonzása fogja alátámasztani.