Itt nézhető meg az új magyar film előzetese!

 

Elkészült az Aurora Borealis előzetese. Premier előtti vetítés az Uránia moziban.

Mészáros Márta régóta várt új alkotása, az Aurora Borealis – Északi fény 2017. október 19-én kerül a mozikba, de kivételes lehetőség, hogy az Uránia Nemzeti Filmszínházban szeptember 25-én, hétfőn 19 órakor premier előtt már megtekinthető. A vetítés után a közönség beszélgethet a nemzetközileg is elismert, Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas és Arany Medve-díjas, 86 éves forgatókönyvíró-rendezőnővel pályájáról, a magyar történelem e kevéssé kutatott időszakáról és a film alkotásának folyamatáról.

Az Aurora Borealis – Északi fény két idősíkon futó, fordulatokban gazdag családtörténet, amely anya és lánya kapcsolatának mélységeit boncolgatja. A Bécsben élő sikeres ügyvéd, Olga (Tóth Ildikó) idős anyja, Mária (Törőcsik Mari) váratlanul kómába esik. Amíg Mária élet és halál közt lebeg, Olga egy mélyen elhallgatott titokra bukkan. Az egyre szenvedélyesebb kutatás az ’50-es évek háború utáni Európájába vezeti vissza, ahol útja végén ő maga áll: egy olyan ember, akit korábban nem ismert. A film szokatlan helyzetekben, női érzékenységgel beszél az identitásválságból adódó drámai helyzetekről, a széttöredezett Európa háborúi okozta, soha nem gyógyuló sebekről, az elmúlásról, valamint a hazugságok és elhallgatások leleplezésének felszabadító erejéről.

„Egész életemben ezek a témák érdekeltek, ezekről forgattam filmet: hazugságról, árulásról, születésről, családról, szeretetről. Engem az fogott meg a legjobban, hogy egy mai, „átlagos” család feszültségei, boldogtalansága is az évtizedekkel ezelőtti és soha be nem vallott bűnökre vezethető vissza. Szinte minden családban vannak sötét titkok, elhallgatott bűnök, amelyek több generáció életét is tönkre tudják tenni.”  – nyilatkozta a rendező, Mészáros Márta.

A főszereplők Törőcsik Mari, Tóth Ildikó és Törőcsik Franciska. A mellékszerepekben olyan, hazájukban rendkívül népszerű színészek láthatók, mint a lengyel Lesław Żurek és Ewa Telega, a spanyol Antonio de la Torre, vagy az osztrák Hary Prinz, de többek között Wunderlich József, Cserhalmi György, Fekete Ernő, Bereczki Zoltán, valamint Mészáros Márta állandó szereplői, Monori Lili és Czinkóczi Zsuzsa is feltűnnek.