Hat magyar érem a Rádióamatőr gyorstávírász világbajnokságon

 

Húsz ország részvételével másodszor mérték össze tudásukat a világ legjobb rádióamatőr gyorstávírászai Magyarországon. Az ifjúsági korosztályban Molnár Léna három bronzérmet, Varró Tamás egy bronzérmet szerzett, a felnőttek között Provics Ferenc harmadik helyezést ért el. A versenyek hétvégén zajlottak a Magyar Rádióamatőr Szövetség (MRASZ) szervezésében, többek között a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és Esztergom városának támogatásával.

Huszonkét év után hazánk másodszor rendezett gyorstávírász világbajnokságot. Siófok után ezúttal Esztergom adott otthont az eseménynek. A nyitóünnepségen Aranyosné dr. Börcs Janka, az NMHH főigazgatója elmondta, a verseny jó alkalom arra, hogy a frekvenciák használatával kapcsolatos tudatosságra irányuljon a figyelem, hiszen azok korlátos állami vagyont jelentenek. Hozzátette, Magyarországon a hatóság évente 500-600 engedélyt ad ki rádióamatőrök részére, és az utóbbi öt évben harmincan tettek Morse-vizsgát.

A versenyt ifjúsági, felnőtt és szenior korosztályban rendezték meg, négy női és öt férfi kategóriában. Molnár Léna három bronzérmet, Varró Tamás egy bronzérmet nyert a legfiatalabb korosztály versenyein, a felnőtteknél Provics Ferenc lett harmadik. A csapatversenyben – ahol az országok minden kategóriában legfeljebb három versenyzőt indíthatnak, de csak a két legjobb eredménye számít –, a negyedik helyen végzett a magyar csapat, a győztesek a fehéroroszok lettek.

A rádióamatőr sportágban három nagy szakág létezik: a gyorstávírász, a rádióforgalom és a rádiós tájékozódási futás szakág. A most is megrendezett gyorstávírász versenyen négy versenyszámban mérettetik meg magukat a résztvevők: karakterek vétele, karakterek adása, hívójelek vétele és rádióforgalmi-verseny gyakorlat.

A részletes eredmények megtalálhatók az esemény honlapján.