Grandiózus művek a Magyar Rádió Zenei Együttesek előadásában

 

Szeptember 14-én a Zeneakadémia Nagytermében lesz az „Üzenetek 1788-ból” – Mozart utolsó zongoraversenye és két utolsó szimfóniája című koncert, szeptember 15-én, pénteken pedig a Mátyás-templomban kerül megrendezésre a Magyar Rádió Énekkarának koncertje.

Szeptember 14-én a Zeneakadémia Nagytermében kerül megrendezésre az „Üzenetek 1788-ból” – Mozart utolsó zongoraversenye és két utolsó szimfóniája című koncert.

Kovács Géza, a Magyar Rádió zenei Együttesek ügyvezetője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: Mozart élete ekkor már igen szomorú volt, mikor e darabokat írta. Nem kapott megbízatásokat, amiket remélt, uzsorakölcsönöket vett fel, megromlott a házassága. Addigi zongoraversenyei sziporkázóak voltak, ez a mű azonban mélységesen személyes – fűzte hozzá.

A koncerten műsoron lesz a g-moll szimfónia, a  B-dúr zongoraverseny, és a C-dúr szimfónia, „Jupiter” című mű is.

A g-moll szimfóniánál szinte alig van ismertebb szimfónia – fogalmazott Kovács Géza, hozzátéve, hogy Kocsis Zoltán a Művészetek palotája nyitóhangversenyén ezt is eljátszotta.

Mozart már látta, hogy közeleg a vég, ez a mű mégis derűvel van tele. A Jupiternek nevezett C-dúr szimfónia pedig életművének betetőzése, mellyel visszanyúl a klasszikus német hagyományokhoz – húzta alá Kovács Géza.

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát vezényli Kovács János. A koncerten közreműködik Primavera Shima, a fiatal ausztrál zongoraművésznő, aki a párizsi zeneakadémián, a londoni Királyi Zeneakadémián és a Juillard School-ban végezte tanulmányait. Több nemzetközi verseny nyertese illetve díjazottja.

Franciaországban nagy feltűnést keltett Stravinsky: Tűzmadár szvitjének zongora szóló-változatával, hazájában pedig Keith Emerson zongoraversenyével, de sikerrel mutatkozott be Angliában és Marokkóban is. Vásáry Tamás a zsűri tagjaként a művésznő legutóbbi nemzetközi megmérettetésén, a spanyolországi Piano Competition “City of Vigo”-n különdíjjal jutalmazta teljesítményét, és magyarországi vendégszereplésre hívta meg, Mozart: B-dúr zongoraversenyének tolmácsolására.

Szeptember 15-én a Mátyás-templomban kerül megrendezésre a Magyar Rádió Énekkarának koncertje. A karnagy Pad Zoltán lesz.

A hangversenyen közreműködik Tóka Ágoston (orgona), Szerdahelyi Pál (bariton). A hangversenyen elhangzik Kodály: Zrínyi szózata és Kodály: Missa Brevis c. művei. Kodály halálának 50. évfordulója kapcsán a koncert akár viselhetné az „In memoriam Kodály Zoltán” címet is.

A nagy Kodály-műveket a Magyar Rádió Zenei Együttesek zenekari koncertekkel fogják megszólaltatni az évad folyamán, a templomi hangzás egy intimebb közeget feltételez. A Zrínyi szózatában megszólal Kodály, mint „államférfi” figyelmeztető hangja az áthallással, a történelmi párhuzam megmutatásával, a Missa Brevis pedig a „hívő” Kodály imája a békéért és Budapestért.

Kovács Géza azt mondta: grandiózus művek fognak felcsendülni.

Úgy fogalmazott: a Zrínyi szózata, amely minden idők leghosszabb acapella kórusműve, megjósolta 56-ot.

A Miss Brevist az Operaház ruhatárában mutatták be 1845 februárjában. Kodály a pincében vészelte át a bombázásokat, ekkor véglegesítette a művet – tette hozzá kovács Géza.

A Mátyás-templom az MRZE számára egy visszatérés, hiszen a tavalyi évadban nem rendeztek ezen a helyszínen hangversenyt.