Dől a pénz az élelmiszeriparba

 

Háromszázmilliárd forintnyi uniós forrás érkezhet meg az élelmiszeripar szereplőihez az elkövetkezendő egy-két évben - mondta a Magyar Hírlapnak Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke, aki az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöki posztját is betölti.

A lap szerdai számában elmondta, ebből kétszázmilliárd a Vidékfejlesztési programhoz kötődik, a mikro- és a kisvállalkozások fejlesztéseit segítheti, illetve azon mezőgazdasági termelőket, akik az élelmiszeriparba kívánnak befektetni. Százmilliárd forintnyi Ginop-forrásra pedig a közepes méretű élelmiszeripari cégek pályázhatnak – az elnyerhető források ötven százaléka vissza nem térítendő támogatás.

Bodor Tibor kecskeméti termelő a Piros Arany ételízesítő alapanyagául szolgáló pritaminpaprikát szállítja be az Univer Zrt. üzemébe a Kecskeméthez tartozó Hetényegyházán 2016. október 5-én - képünk illusztráció (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Bodor Tibor kecskeméti termelő a Piros Arany ételízesítő alapanyagául szolgáló pritaminpaprikát szállítja be az Univer Zrt. üzemébe a Kecskeméthez tartozó Hetényegyházán 2016. október 5-én – képünk illusztráció (MTI Fotó: Ujvári Sándor)

Hozzáfűzte: a pályázatok már megnyíltak, a döntések még nem születtek meg. Éder Tamás hangsúlyozta: a források megnyílása részben a NAK lobbitevékenységének köszönhető. Ugyanez vonatkozik az élelmiszerek általános forgalmi adójának csökkentési folyamatára, 2014-től több termék áfája is mérséklődött – mondta.

A NAK alelnöke jelezte: a kamara és a nemzetgazdasági tárca munkacsoportja várhatóan még ebben a hónapban összeül, hogy áttekintse, mely élelmiszerek áfája milyen ütemezésben csökkenhet a jövőben a költségvetés teherbíró képességének a tükrében.