Cégtemetőket számol fel a hatóság

 

Minden vállalkozásnak be kell jelentenie szeptember 29-ig, ha székhelyszolgáltatást vesz igénybe. A kötelezettséget a cégtemetők visszaszorításának szükségessége indokolja.

Az idei – szerződésen alapuló – székhelyszolgáltatás nyújtásnál ez már eddig is kötelező volt bejelentkeznie, de aki már évekkel ezelőtt vett igénybe ilyen szolgáltatást, annak szeptember 29-ig ezt meg kell tennie – figfyelmeztetett a vallalkozokforuma.hu szakértője, az Írisz Office Könyvelő, Tanácsadó Zrt. által összeszedett tudnivalók alapján.

Miért lehet jó ez a megoldás?

A legnagyobb motiváció jellemzően a helyi iparűzési adó alóli mentesség, ami ugyan nem jár a székhelyszolgáltatáshoz, de a szolgáltatók – a jobb értékesíthetőség érdekében – előszeretettel választanak maguknak olyan szolgáltatási helyet, ahol a helyi önkormányzat nem vet ki iparűzési adót.

Előfordul az is, hogy az önkormányzat a vállalkozások ösztönzése érdekében a befizetett gépjárműadó egy bizonyos százalékát visszaadja. Ha tehát az önkormányzat a rá jutó adó felét visszatéríti, úgy húsz százalékkal kevesebb lesz a gépjárműadó fizetési kötelezettségünk, mert az önkormányzatnak az adóból 40 százalék jut, a többi az államé, és a 40 százalék felét, tehát 20 százalékot juttat vissza a támogatott vállalkozásnak. Ez a cégautó adó fizetési kötelezettséget nem befolyásolja.

A székhelyszolgáltatások sok esetben konvergencia régióban létesülnek, ami nagyon fontos azoknak a vállalkozásoknak, akik ki szeretnék használni azokat a pályázati lehetőségeket, amik Közép-Magyarországon nem elérhetőek, vagy egyszerűen a magasabb támogatási intenzitás miatt célszerű a vidéki székhely vagy telephely.

A legelőnyösebb a konvergencia régió

A konvergencia régiónak adózási szempontból egy előnyösebben megkülönböztetett fajtája a szabad vállalkozási zóna. A szerencsésebbek olyan székhelyszolgáltatóval tudtak szerződni, akiknél a szolgáltatási helyszín ennek a kritériumnak is megfelel. Sok vállalkozás azért viszi a székhelyét székhelyszolgáltatóhoz, mert a vállalkozásának nincs saját ingatlana, és el szeretné kerülni azt, hogy a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) az ügyvezető saját lakásában tartson adóellenőrzést.

Stockphoto - üzletember - repülő - menekül - futás - táska

Számos vállalkozó ideje nagy részét nem a cég székhelyén tölti Stockphoto

Vannak olyan külföldi vállalkozók, akiknek eleve nincs más lehetőségük, mint székhelyszolgáltatóhoz fordulni, mert túl keveset vannak Magyarországon ahhoz, hogy a mindennapi ügyintézést – főként a posta kezelését – határidőben intézni tudják. Ám vannak, akik egyszerűen spórolni szeretnének, és ezért veszik igénybe ezt a szolgáltatást egy ingatlan bérlete helyett, vagy ezért választanak egy vidéki szolgáltatót, ami önmagában jellemzően alacsonyabb árakat jelent, mint a budapesti szolgáltatási helyszín.

Tárgyalási helyszín is lehet

Végül, de nem utolsó sorban, ha a székhelyszolgáltatónk a jobbak közé tartozik, akkor nem csak a posta átvételét tudja biztosítani, hanem megfelelő helyszínt is egy üzleti megbeszéléshez, taggyűléshez vagy reprezentációhoz. Előny lehet az is, ha a székhelyszolgáltatás helyszínéül szolgáló ingatlan illusztris, megfelelő technikai felszereltségű, ami a látszatát is kizárja annak, hogy a nyújtott szolgáltatás hiteltelennek vagy alacsony színvonalúnak tűnjön.

Bővebben a témáról itt olvashat.