Bő tízezren látogattak ki a belvárosba költöző "erdőkbe"

 

A másodszorra megrendezett Erdővarázs családi nap hétvégéjén a Szabadság térre interaktív bemutatók, gyerekzsivaj és koncertek költöztek: az állami erdőgazdaságok idén is a belvárosba hozták az erdőt, ahol két napon keresztül 15 tematikus sátorban lehetett ismerkedni a magyar erdők értékeivel és az erdészek sokrétű, izgalmas munkájával.

Az Országos Erdészeti Egyesület közleménye szerint kiemelt érdeklődés övezte a II. Erdővarázs családi napot, amelyet az állami erdőgazdaságok a Földművelésügyi Minisztérium kezdeményezésére és támogatásával szerveztek.

Idén több mint tízezer ember volt kíváncsi a 22 állami erdőgazdaság sátraiban szervezett, a hazai erdők érdekességeivel, értékeivel és a magyar erdészek mindennapi munkájával foglalkozó ismeretterjesztő bemutatókra és interaktív játékokra. A kora délelőtti, kifejezetten iskoláscsoportok számára szervezett erdei iskolai foglalkozásokon közel 600 gyermek vett részt, közülük három csoport értékes erdei iskolai programot is nyert.

II. Erdővarázs családi nap. (Fotó: OEE)

II. Erdővarázs családi nap. (Fotó: OEE)

„Az Országos Erdészeti Egyesület az idei évben egy országos reprezentatív közvélemény kutatással térképezte fel a magyar emberek erdőkkel kapcsolatos ismereteit. Kiderült, hogy honfitársaink jelentős többsége számára az erdő kiemelt érték, azonban arra is fény derült, hogy az ismeretek messze elmaradnak a fontossághoz képest. Ez megerősítette, mennyire hasznos a „belvárosba vinni az erdőt”, így az idei Erdővarázs szervezésének kétszeres lelkesedéssel láttunk hozzá” – idézi a közlemény Lomniczi Gergelyt, az Országos Erdészeti Egyesület főtitkárát.

A szakember hozzátette, az idei rendezvény 15 tematikus sátrában egyedülállóan teljes képet alkothattak a látogatók az erdők életéről, működéséről, valamint a magyar erdészek több mint másfél évszázados hagyománnyal rendelkező munkájáról. “Öröm volt tapasztalni, hogy a rendezvény két napja során végig telt házzal működtek a sátrak, és hogy nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek számára is nagyok sok új, hasznos információt és élményt tudtunk adni” – magyarázta.

II. Erdővarázs családi nap. (Fotó: OEE)

II. Erdővarázs családi nap. (Fotó: OEE)

A II. Erdővarázs családi napon a természetvédelem, az ökoturizmus, a hazai erdők különleges és egyedi növény- és állatvilága, az erdészek rendkívüli munkája, az erdei vasutak, az erdészeti erdei iskolák, az erdei éléskamra, és többek között az idén újraindult Erdei vándortábor-program is mind-mind kiemelkedő szerepet kapott.

A szervezők közleményükben felhívják az érdeklődők figyelmét, hogy az Erdővarázs az elkövetkező hetekben is folytatódik: 2017. szeptember 20-24. között a Kincsem Parkban megrendezendő 78. Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár (OMÉK) keretein belül ingyenes programokkal várják a magyar erdők iránt érdeklődőket, továbbá 2017. október 2-8. között rendezik meg az Erdők hetét, amikor a város költözik az erdőbe és országszerte, erdei programok széles választékával várják a látogatókat.