Betörőt fogtak György herceg londoni iskolájánál

 

Betörési kísérlet gyanújával őrizetbe vett szerdán a Scotland Yard egy 40 éves nőt, aki előző nap behatolt György hercegnek, Nagy-Britannia majdani uralkodójának londoni iskolájába.

A négyéves György, II. Erzsébet királynő dédunokája, aki nagyapja, Károly trónörökös és édesapja, Vilmos herceg után a harmadik a brit trónutódlási sorrendben, a múlt héten kezdte meg tanulmányait a Thomas’s Battersea nevű londoni magániskola előkészítő osztályában.

London, 2017. szeptember 7. Vilmos cambridge-i herceget, a brit trónörökös elsőszülött fiát (b) és kisfiát, György herceget köszönti Helen Haslem iskolaigazgató a londoni Thomas’s iskolában György első tanítási napján, 2017. szeptember 7-én. (MTI/AP pool/Richard Pohle)

Vilmos cambridge-i herceget, a brit trónörökös elsőszülött fiát (b) és kisfiát, György herceget köszönti Helen Haslem iskolaigazgató a londoni Thomas’s iskolában György első tanítási napján, 2017. szeptember 7-én. (MTI/AP pool/Richard Pohle)

A Scotland Yard szerda esti közleménye szerint a betörési kísérlettel gyanúsított nőt a Thomas’s Battersea közelében vették őrizetbe szerdán, de a betörési kísérlet még kedden történt.

A gyanúsítottat, akinek a közlemény szerint sikerült behatolnia az iskola területére, vizsgálati fogságban tartják egy londoni rendőrőrsön.

A Scotland Yard a tantestülettel együttműködésben megkezdte az iskola biztonsági őrizetének felülvizsgálatát.

A Kensington-palota – György herceg és szülei, Vilmos és Katalin hercegnő londoni rezidenciája – szerda este csak annyit közölt, hogy tudomása van az incidensről, de biztonsági kérdéseket nem kommentál.

A palota szóvivője közölte ugyanakkor azt is, hogy György szerdán az órarendnek megfelelően megjelent az iskolában, “és ebben továbbra sem lesz változás”.

A Thomas’s Battersea, amelyet a jobb londoni iskolákról összeállított útmutató, a The Good Schools Guide “nagy, nyüzsgő, kissé kaotikus” iskolaként ír le, 17 604 fontot (csaknem hatmillió forintot) számláz egy tanévre. Az intézményre általában olyan elit angol középiskolák előkészítőjeként tekint a szakma, mint Eton, Westminster vagy Marlborough.

Az iskolába – a Thomas’s magániskola-hálózatnak a délnyugat-londoni Battersea kerületben működő tanintézményébe – 560 fiú és leány jár négyévestől 13 éves koráig.