Évet értékelt Juncker

 

Megtartotta évértékelő beszédét Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

Tíz évvel a gazdasági válság kirobbanása után megfordult a szélirány, Európa “vitorláit ismét dagasztja a szél”, ezért ki kell használni a mostani lendületet egy erősebb, egységesebb, demokratikusabb unió létrehozására. Minden egyes tagállamban jól érezhető, hogy Európa új lendületet vett, az EU gazdasági növekedése az utóbbi időben az Egyesült Államok bővülését is meghaladja – mondta felszólalásában Juncker az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.

A munkanélküliség szintje kilenc éve nem volt ilyen alacsony, nyolcmillió új munkahely jött létre, és így 235 millióan dolgoznak az Európai Unióban, ami példa nélküli – tette hozzá.

Strasbourg, 2017. szeptember 13. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke évértékelő beszédet mond az Európai Parlament ülésén a strasbourgi ülésteremben 2017. szeptember 13-án. (MTI/AP/Jean-Francois Badias)

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke évértékelő beszédet mond az Európai Parlament ülésén a strasbourgi ülésteremben 2017. szeptember 13-án (MTI/AP/Jean-Francois Badias)

Szabadkereskedelmi tárgyalások kellenek Ausztráliával és Új-Zélanddal

Juncker az egyeztetések megindításának jóváhagyására fogja kérni a tagállami vezetőket. A politikus az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén kijelentette: a tárgyalásokat le szeretné zárni a bizottság mandátumának végéig, 2019-ig. A brüsszeli testület elnöke emellett az átláthatóság fontosságát hangsúlyozta, mint mondta, a nemzeti és regionális parlamenteket már a tárgyalások első napjától tájékoztatni kell.

Az EU-tagállamok kötelesek végrehajtani az Európai Bíróság ítéleteit

Amennyiben ez nem így történik, az az alapjogok csorbulásával jár – szögezte le az Európai Bizottság elnöke. A tagországok ellátták az uniós bíróságot azzal az illetékességgel, hogy a legfelsőbb fokon döntsön – hangoztatta Juncker az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén. ”Aki nem kompromisszumkész, az nem képes a demokráciára és nem Európa-képes” – mondta. Az Európai Unió nem állam, de legyen jogállam – tette hozzá.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke évértékelő beszédet mond az Európai Parlament ülésén a strasbourgi ülésteremben 2017. szeptember 13-án. (MTI/AP/Jean-Francois Badias)

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke évértékelő beszédet mond az Európai Parlament ülésén a strasbourgi ülésteremben 2017. szeptember 13-án (MTI/AP/Jean-Francois Badias)

Elfogadhatatlan az élelmiszerek EU-n belüli eltérő minősége

Nem megengedhető, hogy az állampolgárok bizonyos országokban azonos márkanév alatt gyengébb minőségű élelmiszereket kapjanak – jelentette ki Jean-Claude Juncker. ”Nem lehetnek másodrangú fogyasztók, a szlovákok nem érdemelnek kevesebb halat a halrudacskában, a magyarok nem érdemelnek kevesebb húst a húsételekben” – emelte ki Juncker az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. Az európai jog ezt már most is tiltja, a nemzeti hatóságokat kell a megfelelő jogosítványokkal ellátni az illegális gyakorlatok megszüntetéséhez – mondta.

A kettős élelmiszerminőségre – arra, hogy egyes multinacionális vállalatok ugyanolyan márkanév alatt alacsonyabb minőségű termékeket forgalmaznak a közép- és kelet-európai piacokon, mint Nyugat-Európában – az év elején hívták fel a figyelmet a visegrádi országok.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke évértékelő beszédére készül az Európai Parlament ülésén a strasbourgi ülésteremben 2017. szeptember 13-án (Fotó: MTI/AP/Jean-Francois Badias)

Európa a szolidaritás kontinense, amely befogadja az üldözötteket

Az illegális bevándorlást azonban meg kell fékezni, szabályozott mederbe terelve a migrációt. Juncker az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén hangsúlyozta: a migráció ügye számos konfliktust okozott, mégis sikerült komoly előrehaladást elérni, a külső határok védelme például sokkal hatékonyabb, mint korábban, és jelentősen csökkent az illegálisan Európába érkezők száma is. Hozzátette: nem viselhetik egyedül a határvédelem felelősségét az EU külső határain fekvő tagállamok.

Elmondta, a bizottság a hónap végére új javaslatokkal fog előállni, hogy fel lehessen gyorsítani azoknak a visszaküldését, akik nem jogosultak menedékre, továbbá kiemelte, javítani kell a menekültek helyzetét a líbiai táborokban, és nagyobb szolidaritást kell vállalni Afrikával.

Európai valutaalapra és közös gazdasági és pénzügyminiszterre van szükség

Minderre a belső piac megerősítése, illetve az integráció mélyítése érdekében van szükség – jelentette ki Juncker. Nem lenne muszáj új hivatalt létrehozni, a tisztséget a bizottság egyik tagja is betölthetné, aki egyben az eurócsoport elnöke is lenne. “Nincs szükség párhuzamos struktúrákra” – fogalmazott.

A volt luxemburgi kormányfő emellett kiemelte: támogatja a páneurópai pártlisták létrehozását a következő európai parlamenti választáson, az eurót használó országok külön közös parlamentjének felállítására vonatkozó javaslatokat azonban nem tartja “túl izgalmasnak”. Felszólalásában a bizottság elnöke röviden a Brexit kérdését is érintette, mondván, hogy a britek hamarosan sajnálni fogják, hogy kilépnek, ahogy távozásukat Európa is sajnálja. ”A Brexit nem minden és nem Európa jövője” – mondta.