A migránsok többsége okmányok nélkül érkezik

 

A titkosszolgálatok együttműködése miatt tudható, hogy mely sorszámú hamis szír okmányokat állította ki az Iszlám Állam.

A kormány álláspontja továbbra is az, hogy aki politikai menedékjogra jogosult és védelmet kér Magyarországon, azt beengedik és megvédik, de a gazdasági migránsoknak vagy a rossz szándékkal érkezőknek “szilárd határőrizettel” kell szembenézniük – emelte ki Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1 hírcsatornán.

Fizikai védelem nélkül nem lehet megállítani a migrációs nyomást 

Minden országnak nemcsak joga, hanem kötelessége is megvédeni a határait és biztosítani az állampolgárai biztonságát, de ezek a kötelezettségek nem állnak ellentétben azzal az erkölcsi kötelességgel, hogy segítséget nyújtsanak a menekülteknek.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Ciro Fusco)

Képünk illusztráció (Fotó: MTI/EPA/Ciro Fusco)

Szükség van a kerítésre – mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szerda reggel az M1 hírcsatornán. Az államtitkár Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa keddi budapesti sajtótájékoztatóján elhangzottakra reagált.

Az államtitkár hangsúlyozta, az elsődleges szempont a magyar emberek biztonságának védelme, erről szól a tranzitzóna, végső soron pedig a kerítés léte is. Ez rengeteg energiát és anyagi forrást emészt fel: a határvédelem 270 milliárd forintot igényelt – jelezte. Ugyanakkor – jegyezte meg – a határőrizeti rendszer nemcsak a magyar, de az európai polgárok védelmét is szolgálja, ezért az ország joggal tarthat igényt az uniótól arra, hogy egy részét a költségeknek térítse meg.