A Mária-út Közép- és Kelet-Európa "El Caminoja" lehetne

 

A Mariazelltől Csíksomlyóig tartó 1400 km-es nemzetközi zarándokút 100 km-es székelyföldi szakaszát összefogással szeretnék a világhírű Szent Jakab- zarándokúthoz hasonlóan kiépíteni. A Mária-út a Boldogasszony tiszteletéről híres Közép- és Kelet-európai kegyhelyeket köti össze. Nemcsak egyházi, hanem turisztikai szempontból is vonzó és fontos létesítmény.

Vass József 2005-ben járta végig az El Caminot. A francia -spanyol határról indulva, 1000 km-t gyalogolt. Rengeteg fotó őrzi a Szent Jakab-úton tett zarándoklat emlékét. Tíz évvel ezelőtt Esztergomtól Nagykárolyig gyalogolt, idén az ausztriai Mariazelltől Csíksomlyóig, 1400 km-t biciklizett a Mária-úton. Szerinte nagyon értékesek a zarándoklatok, jó alkalom a gondolatok rendezésére, és a környezethez való viszony átértékelésére is.

Csíksomlyóra nemcsak a pünkösdszombati nagy nemzeti zarándoklat alkalmával, vagy a kegytemplom őszi Mária-neve búcsújára érkeznek tömegesen a Boldogasszony tisztelői. Hétköznapokon is több százan látogatják a székelyföldi pápai kisbazilikát, és Csíksomlyót már nemcsak a katolikusok tekintik Erdély lelki központjának – mondta Tamás József Római Katolikus püspök.

Az El Camino adta a Közép- és Kelet-európai Mária- kegyhelyeket összekötő Mária-út ötletét is. 2010 óta jelölik- építik a Mária-út erdélyi szakaszait, és most már százával jelentkeznek itt is a gyalogos és biciklis zarándokok. Az erdélyi koordinátor Molnár Sándor szerint az önkéntesek munkájára alapozott “úttörő” korszakot most már új fejezet, minőségi ugrás kell kövesse.

Elsőként a Sóvárad- Zetelaka- Szentegyháza- Csíksomlyó közötti 100 km-es szakaszt szeretnék a rendkívül népszerű El Caminó mintájára kiépíteni. Ezt követné majd a Gyergyót és Felcsíkot érintő, majd még három Csíksomlyóra vezető útvonal rendbetétele. Több információs tábla szükséges, felújítani vagy pótolni kell az irány- és időjelzőket, ösvényeket karbantartani, pallókat és pihenőhelyeket építeni. Hargita megye Tanácsa jelentős összeggel támogatja a Mária-út rendbetételét, és az érintett települések segítségét is kérik a térségbe turistákat vonzó beruházáshoz.